کتیبه های گنجنامه جزء مهم ترین و با ارزش ترین سند هایی هستند که گواهی دهنده سلسله پادشاهی قدرتمند هخامنشیان می باشند. این مکان تاریخی همدان یکی از مناطق پربازدید شهر همدان می باشد که سالانه توریست های بسیاری را از داخل و خارج کشور به خود جذب می کند. دلیل محبوبیت این مکان را می توان در تلفیق جاذبه های تاریخی و طبیعی با جاذبه های تفریحی دانست. کتیبه های گنجنامه در پنج کیلومتری این شهر واقع شده اند. بنابراین فاصله زیادی با شهر نداشته و دسترسی به این مکان نیز بسیار آسان است. قبل از بازدید از کتیبه های گنجنامه هخامنشی لازم است اطلاعاتی در مورد این مکان زیبا و تاریخی داشته باشید. بنابراین در این مقاله به معرفی کامل این مکان و جاذبه های مختلف آن می پردازیم.

معرفی کتیبه های گنجنامه همدان
کتیبه های گنجنامه، سنگ نوشته هایی هستند که در مسیر عباس آباد شهر همدان قرار گرفته اند. این دو کتیبه به زبان میخی روی دو تخته سنگ بزرگ نوشته شده اند. کتیبه های گنجنامه هخامنشی دو عدد می باشند که یکی از آن ها مربوط به داریوش پادشاه هخامنشی و دیگری مربوط به خشایار می باشند. این دو کتیبه هر کدام سه ستون دارند که هر یک از ستون ها مربوط به زبان جداگانه ای است. این ستون ها به زبان های پارسی، بابلی و ایلامی قدیم نوشته شده اند. ستون سمت چپ زبان پارسی، ستون وسطی زبان بابلی و ستون سمت راست زبان ایلامی قدیم است. متن نوشته های هر سه زبان یکی می باشد و تفاوتی با هم ندارند.
بیشتر بخوانیم: معرفی مکان های تاریخی همدان
مشخصات کتیبه های گنجنامه
همان طور که در بخش قبل اشاره کردیم کتیبه های گنجنامه دو عدد می باشند. کتیبه سمت چب که بالاتر از دیگری قرار دارد مربوط به داریوش شاه هخامنشی می باشد. کتیبه سمت چپ که پایین تر از آن قرار دارد مربوط به خشایارشا، پسر داریوش هخامنشی می باشد. این کتیبه ها کاملا به سوی شرق کشور و جهت طلوع خورشید قرار دارند. این کتیبه ها روی سنگی عظیم از جنس گرانیت ایجاد شده اند. طول این کتیبه ها ۹/۲ متر و عرض آن ها نیز ۹/۱ متر می باشد. فرورفتگی این کتیبه ها به اندازه ۳۰ سانتی متر می باشد. در اطراف این کتیبه ها سوراخ هایی بزرگ وجود دارد. گویا در گذشته کتیبه های گنجنامه دارای درپوش های مخصوص بوده اند. این درپوش ها توانسته اند کتیبه را در برابر عوامل محیطی مختلف مانند نور خورشید، باد، باران و … حفظ نماید.
تاریخچه ساخت کتیبه های گنجنامه

کتیبه های گنجنامه، سنگ نوشته هایی هستند که در مسیر عباس آباد شهر همدان قرار گرفته اند. این دو کتیبه به زبان میخی روی دو تخته سنگ بزرگ نوشته شده اند. کتیبه های گنجنامه هخامنشی دو عدد می باشند که یکی از آن ها مربوط به داریوش پادشاه هخامنشی و دیگری مربوط به خشایار می باشند. این دو کتیبه هر کدام سه ستون دارند که هر یک از ستون ها مربوط به زبان جداگانه ای است. این ستون ها به زبان های پارسی، بابلی و ایلامی قدیم نوشته شده اند. ستون سمت چپ زبان پارسی، ستون وسطی زبان بابلی و ستون سمت راست زبان ایلامی قدیم است. متن نوشته های هر سه زبان یکی می باشد و تفاوتی با هم ندارند.
ساخت کتیبه های گنجنامه داستان بسیار مفصلی دارد اما ما در این بخش می خواهیم به صورت خلاصه به آن بپردازیم. در زمان حکومت هخامنشی ها، مادها به دنبال بازگرداندن استقلال خود بودند به همین دلیل دست به شورش در شهر هگمتانه زدند. هخامنشیان به این منطقه لشکرکشی کرده و شورش مادها را سرکوب کردند. از آن پس هگمتانه به پایتخت دوم سلسله هخامنشیان و یکی از شهرهای مهم آن زمان تبدیل شد. به همین دلیل پادشاه هخامنشیان به دلیل آن که سلطنت خود را بر این منطقه نشان دهد دستور ساخت این کتیبه ها را صادر کرد. این گونه جهانیان می دانستند که هگمتانه جزء قلمرو هخامنشیان محسوب می شود.
رمزگشایی از متن کتیبه های گنجنامه همدان

احتمالا تاکنون کنجکاو شده اید که متن کتیبه های گنجنامه چیست و در آن ها چه چیزی نوشته شده است. رمزگشایی این کتیبه ها حاصل تلاش باستان شناس فرانسوی، پاسکال کوست بوده است که توانست با شناخت خط میخی این کتیبه ها را ترجمه نماید. در ادامه به متن این دو کتیبه می پردازیم.
متن کتیبه سمت چپ مربوط به داریوش شاه هخامنشی
خدای بزرگ است اهورامزدا که این زمین را آفرید که آن آسمان را آفرید که مردم را آفرید که شادی را برای مردم آفرید که داریوش را شاه کرد، شاهی از میان بسیاری، فرمانروائی از میان بسیاری. منم داریوش، شاه بزرگ، شاه شاهان، شاه سرزمینهایی که نژادهای گوناگون دارند، شاه سرزمین دور و دراز، پسر ویشتاسب هخامنشی.
متن کتیبه سمت راست مربوط به خشایار شاه هخامنشی
خدای بزرگ است اهورامزدا که بزرگ ترین خدایان است که این زمین را آفرید که آن آسمان را آفرید که مردم را آفرید که برای مردم شادی آفرید که خشایار شاه را شاه کرد، یگانه از میان شاهان بسیار، یگانه فرمانروا از میان فرمانروایان بیشمار. من خشایار شاه، شاه بزرگ، شاه شاهان، شاه کشورهایی دارای ملل بسیار، شاه این سرزمین بزرگ دوردست پهناور، پسر داریوش شاه هخامنشی.
مکان های دیدنی و تفریحی در کنار کتیبه های گنجنامه
در کنار کتیبه های گنجنامه، مکان ها تفریحی و دیدنی زیادی وجود دارند. در گذشته گنج نامه همدان تنها جنبه تاریخی داشت. اما امروزه به یک مکان تفریحی بسیار پیشرفته تبدیل شده است که می توانید انواع تفریحات را در آن پیدا کنید.

در ادامه می خواهیم به مکان هایی بپردازیم که دیدن و امتحان کردن آن ها خالی از لطف نیست. مکان های تفریحی بسیار پرطرفدار این مجموعه عبارتند از:
· تله کابین
· سورتمه
· پرش بانجی
· صخره نوردی از دیوار
· تیرول (پرواز کردن)
· رنجر- بالانس هوایی
· شهربازی هگمتانه
آبشار بسیار زیبای گنجنامه
دیدن از این آبشار در کنار کتیبه های گنجنامه باعث می شود که به هیبت این منطقه بیشتر پی ببرید. این آبشار بسیار زیبا از دل چشمه های خروشان کوه الوند سرچشمه میگیرد. ارتفاع صخره این آبشار ۱۲ متر می باشد. در گذشته آب این چشمه ها بسیار مقدس بوده است به همین دلیل کتیبه های گنجنامه نیز در این مکان ساخته شده اند. آب این آبشار دائمی است. یعنی در تمام فصل های سال وجود دارد. در فصل زمستان که دمای هوای بسیار پایین می آید ممکن است آب این آبشار یخ بزند که منظره بسیار زیبایی به وجود می آورد. در فصل های گرم می توانید به این آبشار رفته و به آب بازی داخل آن بپردازید. لازم است بگوییم که آب این آبشار در فصل های پاییز و زمستان بسیار سرد می باشد.
لذت بردن از طبیعت با استفاده از تله کابین گنجنامه همدان
تله کابین جدا از دیدن کتیبه های گنجنامه می تواند تجربه بسیار متفاوتی به شما ببخشد. این تله کابین بر فراز دره زیبای عباس آباد است که ارتفاع آن تا ۸۰۰ متر از سطح زمین بالا می رود. مسیر رفت و برگشت این تله کابین تقریبا ۱۵ دقیقه طول کشیده و مقصد آن دشت زیبا و سرسبز میشان است. بعد از آن که در دشت زیبای میشان به گشت و گذار پرداختید می توانید با تله کابین به مکان قبلی خود بازگردید. با این تله کابین می توانید طبیعت بسیار زیبای این منطقه و صخره های غول پیکر آن را مشاهده نمایید. این تله کابین دارای ۵۰ کابین است که تجربه بسیار لذت بخشی را برای مسافران خود ایجاد می کنند.
در غار آکواریوم گنجنامه تجربه ای بسیار متفاوت را کسب کنید

غار آکواریوم ممکن است تا حد زیادی شما را یاد کتیبه های گنجنامه بیندازد. زیرا این غاز تلفیقی از صخره ها و سنگ های این منطقه با آکواریوم های بسیار زیبا است. این غاز مساحتی بیش از ۸۰۰ متر دارد و دارای ۲۱ آکواریوم آب شور و آب شیرین است. نادر ترین و جالب ترین گونه های دریایی در این آکواریوم ها زندگی می کنند و شما می توانید آن ها را از نزدیک مشاهده کنید. جالب است در یکی از سالن های این غار نوعی مه مصنوعی همزمان با بوی باران ایجاد شده است که حس خوبی به بازدید کنندگان منتقل می کند. همچنین برخی از گونه های گیاهی کمیاب و سنگ ها و کانی های ارزشمند ر ا می توانید در این غار مشاهده نمایید.
بهترین سورتمه ایران در گنجنامه همدان
اگر به کتیبه های گنجنامه و صخره های بزرگ آن علاقه مند شدید، مطمئنا سورتمه سواری نیز می تواند تجربه بسیار خاصی برای شما باشد. این سورتمه سریع ترین و طولانی ترین سورتمه در سراسر کشور می باشد که امنیت آن بسیار بالا است. مسیر این سورتمه در میان کوهستان و صخره های زیبای آن است. با سورتمه سواری می توانید هم هیجان بسیار زیاد را تجربه کنید و هم از منظره های زیبای کوهستان لذت ببرید. برای ساخت این سورتمه پیشرفته ترین فناوری های جهان به کار رفته است و جزء ایمن ترین ها می باشد. بنابراین اصلا نیازی نیست بابت امنیت خودتان نگران باشید.
مرتفع ترین پرش بانجی را در کنار کتیبه های گنجنامه تجربه کنید
بعد از آنکه از کتیبه های گنجنامه دیدن کردید وقت آن است مقداری جرات خود را به دیگران نشان دهید. سقوط آزاد می تواند تجربه ای بسیار ترسناک و در عین حال پر از هیجان برای افراد باشد. جالب است بدانید که همدان مرتفع ترین سکوی پرش را در سراسر ایران به ارتفاع ۴۲ متر دارد. محدوده وزنی این تفریح بین ۴۵ تا ۹۰ کیلوگرم می باشد. اگر وزن شما خارج از محدوده است نمی توانید از این تفریح مهیج استفاده کنید. با استفاده از این تفریح می توانید ترس خود را از ارتفاع از بین ببرید.
سخن پایانی
کتیبه های گنجنامه همدان و جاذبه های تفریحی مهیج ان باعث مشتاق شدن تمامی توریست ها از سراسر جهان می شود. شما نیز با دیدن این مکان زیبا و تاریخی می توانید به فرهنگ و تمدن کهن ایران و ایرانی بیشتر پی ببرید. هنگام سفر به این مکان حتما لباس مناسب فصل بپوشید. اگر قصد کوهنوردی دارید حتما کفش ها و تجهیزات مناسب را به همراه داشته باشید. این گونه می توانید کوهنوردی بسیار جذابی را در کوه های بلند قامت الوند تجربه نمایید.