معیار های انتخاب همسر از دیدگاه روانشناسان

معیار های انتخاب همسر از دیدگاه روانشناسان

یکی از مهمترین تصمیمات زندگی انتخاب همسر و شروع زندگی مشترک است. هرکسی در ذهن خود معیار هایی برای همسر آینده ی خود در نظر دارد و به دنبال شخصی با چنین خصوصیاتی می گردد. به طور معمول ویژگی هایی چون مهربانی، جذابیت و قابل اعتماد بودن معیار های انتخاب همسر آینده هستند. اما برای شروع زندگی اینها کافی هستند و می توانند موجبات موفقیت زندگی شما را تضمین کنند؟ شروع زندگی مشترک تصمیمی است که آینده ی شما را برای همیشه تحت تاثیر می گذارد. از این رو با چشمانی باز و با آگاهی از معیار های انتخاب همسر می توانید به درستی تصمیم گیری کنید. نمی توان فقط با تکیه بر احساسات زندگی مشترک را آغاز نمود. باید در کنار دل به عقل و منطق هم مجال اظهر نظر دهید. در این فرصت قصد داریم با معیار های انتخاب همسر از دیدگاه روانشناسان بیشتر آشنا شویم؛ پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

اهمیت خودشناسی و خودباوری در انتخاب همسر

قبل از شروع زندگی و تصمیم گیری برای ازدواج ابتدا باید به خودباوری برسیم. باید بیشتر با ویژگی های شخصیتی خود آشنا شوید و اهداف خود را مشخص کنید. در اولین گام برای شروع زندگی مشترک توقع و آرزو های خود از یک زندگی مشترک را در نظر بگیرید. باید از نظر عاطفی و روانی احساس استقلال کنید و توان قبول مسئولیت را داشته باشید. فردی که قادر به تصمیم گیری در زمینه ی زندگی شخصی خود به تنهایی نباشد آمادگی لازم برای شروع یک زندگی مشترک را ندارد. جدا از این مسائل یکی از مهمترین معیار های انتخاب همسر تمکن مالی و آمادگی روحی و جسمانی فرد است. در این شرایط بد اقتصادی، چه دختر و چه پسر باید توان رویارویی با مشکلات را داشته باشند.

ملاک ها و معیار های انتخاب همسر

ملاک های انتخاب همسر

هر فردی از زمان قدم گذاشتن در راه زندگی تا انتهای آن با چالش های متفاوتی روبرو می شود. چالش هایی چون روز اول مدرسه، انتخاب رشته، قبولی در دانشگاه و اعلام آمادگی برای ازدواج و انتخاب همسر از مهمترین آنها هستند. در میان آنها شروع زندگی مشترک از همه مهمتر به نظر می رسد. چرا که تمام آینده ی شما را تحت تاثیر قرار می دهد. از این رو علاوه بر رسیدن به خود شناسی و خود باوری باید با معیار های انتخاب همسر نیز آشنایی پیدا کنید. این که بدانید از همسر آینده ی خود چه انتظاراتی دارید بسیار حائز اهمیت است.
انتخاب همسر از روی عدم آگاهی و عجولانه می تواند زندگی شما را با چالش های جدی و ناخوشایندی روبرو کند. در بیشتر مواقع عدم موفقیت در ازدواج موجب بروز مشکلات روحی فراوانی در افراد می شود که در برخی مواقع ادامه ی زندگی را دچار مشکل می کند. نا امیدی و پریشانی کمترین بهائی است که برای شکست در زندگی پرداخت می گردد. به طور کلی معیار های انتخاب همسر از دیدگاه روانشناسان به دو دسته ی کلی، اصلی و فرعی تقسیم می شوند. معیار های اصلی انتخاب همسر ویژگی هایی هستند که به هیچ عنوان نباید آنها را سرسری یا نادیده گرفت. از سوی دیگر ملاک های فرعی از اهمیت کمتری برخوردارند اما احتمال بروز اختلافات میان زوجین را به حداقل میرسانند.

معیار های اصلی انتخاب همسر

• اخلاق

یکی از مهمترین معیار های انتخاب همسر اخلاق و رفتار است. اخلاق و رفتار مناسب در تمام مراحل زندگی از روابط شخصی گرفته تا کاری دارای اهمیت می باشد. ازدواج، انتخاب شریک زندگی برای تمام عمر است و فردی را که بر می گزینید قرار است در تمام مراحل زندگی در کنار شما باشد. از این رو این که شریک زندگی شما فردی معقول و خوش اخلاق باشد بسیار حائز اهمیت است. اخلاق شامل ویژگی هایی چون صداقت، گذشت و وفاداری، خوش خلقی، مهربانی و ادب می شود. به طبع زوجینی که از چنین ویژگی هایی برخوردار باشند در حل مشکلات بهتر عمل کرده و رابطه ی پایدارتری دارند. در پی کسی باشید که گفتار و رفتارش یکسان باشد. فردی که به همسر خود دروغ بگوید، پنهان کار باشد، لجباز و پرخاشگری کند رابطه را برای شما ناامن کرده و احساس بی اعتمادی را در شما به وجود می آورد.
برخی از افراد بر این باورند که خلق و خوی افراد پس از ازدواج قابل تغییر است و یا می خواهند سعی بر سازش کنند و با رفتار های ناخوشایند همسر خود کنار بیایند. چنین افرادی فکر می کنند می توانند معیار های انتخاب همسر را در فرد مورد نظر به وجود بیاورند. توجه داشته باشید که انسان ها در دوران بزرگسالی در برابر تغییرات مقاومت بیشتری از خود نشان می دهند. حتی اگر خودشان هم بخواهند تغییر خلق و خو، کاری بسیار سخت و مشکل است که نیاز به صبوری و حوصله ی بسیار دارد.

• سلامت جسمی و روانی

سلامت جسمی و روانی برای ازدواج

شاید برخی از معیار های انتخاب همسر به نظر بی اهمیت بیایند اما کوچکترین مسائل با بروز اولین اختلاف نظر میان زوجین به یک مشکل و معضل بزرگ بدل می شوند. ممکن است فکر کنید سلامت جسمی و روانی همسر شما تاثیر چندانی بر زندگی مشترک ندارند. اما با گذشت زمان می توانند بر زندگی زناشویی شما تاثیرات مخربی بگذارند. با همسر آینده ی خود بر سر مشکلات جسمی و روحی احتمالی صحبت کنید. با مراجعه به پزشک و روانشناس سعی بر برطرف نمودن هرگونه مشکل جسمی و روحی پیش از ازدواج نمایید.

• وجه اشتراک در اعتقادات دینی

عدم تطابق اعتقادات دینی و مذهبی افراد و خانواده ی زوجین می تواند موجب بروز اختلافات فراوانی شود. انتخاب همسر و تصمیم گیری برای ازدواج از روی علاقه و احساسات بدون توجه به ارزش های فکری فرد مقابل، می تواند رابطه را با مشکلات بسیاری مواجه کند. برای برخورداری از یک زندگی بدون دغدغه و توام با آرامش باید با همسر خود خط فکری یکسانی داشته باشید. در صورتی که فردی معتقد نیستید، زندگی با شخصی که اعتقادات دینی شدیدی دارد می تواند شما را با چالش های فراوانی روبرو کند.

• بلوغ فکری

ازدواج سراسر مسئولیت است. زمانی که احساس کردید می توانید مسئولیت قبول کنید و بار زندگی خود و فرد دیگری را به دوش بکشید به بلوغ فکری رسیده اید. اگر به این حد از خودباوری نرسیده اید هنوز ازدواج برای شما زود است.

آشنایی با معیار های فرعی انتخاب همسر

آشنایی با معیار های فرعی انتخاب همسر

برخی دیگر از معیار های انتخاب همسر از دیدگاه روانشناسان در دسته ی فرعی جای می گیرند. از این حیث که درجه ی اهمیت کمتری نسبت به معیار های اصلی ذکر شده در بالا دارند. در نظر داشته باشید که توجه به معیار های فرعی نیز بسیار حائز اهمیت می باشد و موجب می شود که، روابط میان زوج ها از استحکام و دوام بیشتری برخوردار شود. در ادامه به شرح مهمترین معیار های فرعی انتخاب همسر خواهیم پرداخت.

• متناسب بودن سن زوج ها با یکدیگر

تناسب داشتن سن زوج ها با یکدیگر از جمله مواردی است که از دیرباز نیز بر توجه به آن تاکید شده است. متناسب بودن سن یک زوج از آن جهت حائز اهمیت است که، می تواند بر فرآیندهای مهمی چون بلوغ، شکل گیری شخصیت، هوش و … اثرگذار باشد. به عنوان مثال از آنجایی که دختران در سنین کمتری نسبت به پسران وارد مرحله ی بلوغ و تکامل فکری می شوند، لذا روانشناسان توصیه می کنند که زوج ها فاصله ی سنی ۳ تا ۷ سال را رعایت نمایند.

بیشتر بخوانیم: روانشناسی خانواده چیست و چه کاربردهایی دارد؟

• توجه به ویژگی های ظاهری

یکی از مورد توجه ترین معیار های انتخاب همسر که به ویژه امروزه مورد توجه زوج ها قرار می گیرد، ویژگی های ظاهری همچون قد، قیافه، وزن و … می باشد. درست است که از قدیم گفته اند ظاهر خوب نمیتواند بقای یک زندگی را تضمین نماید، اما تجربه نشان داده است زوج هایی که از نظر ظاهری یکدیگر را می پسندند، حس رضایت بیشتری را در رابطه ی خود احساس می کنند. علاوه بر این رضایت از ویژگی های ظاهری همسر می تواند در طولانی مدت کشش و حس عاطفی عمیق تری را میان زوج ها به وجود آورد. این در حالی است که نادیده گرفتن کلی این مسئله می تواند در دراز مدت سبب ایجاد حس سرخوردگی و ناراحتی میان طرفین شود و مشکلات جدی و غیرقابل حلی را میان آنها به وجود آورد.

• متناسب بودن سواد و سطح مالی زوج ها با یکدیگر

تناسب سطح سواد زوج ها با یکدیگر، یکی از مهمترین معیار های انتخاب همسر از دیدگاه روانشناسان می باشد. این مهم از آنجایی که در طرز نگرش و افکار و نیز نوع انتظارات اشخاص اثرگذار است، حائز اهمیت می باشد. زمانی که سطح سواد یکی از زوج ها نسبت به دیگری بسیار بالاتر باشد یا یکی از طرفین فرد بسیار موفق تری باشد، می تواند زمینه ساز بروز حس خود کم بینی در طرف مقابل گردد. این حس در دراز مدت می تواند زمینه ی بروز اختلافات جدی میان دو طرف گردد. تناسب سطح رفاهی و مالی دو زوج با یکدیگر از جمله دیگر معیار های انتخاب همسر می باشد، که می تواند نقش سازنده ای در شکل گیری تفاهم و سازش میان دو طرف داشته باشد. این موضوع آنچنان با اهمیت است که روانشناسان معمولاً ازدواج افرادی که از نظر سطح مالی دو خانواده، تفاوت های چشمگیری با یکدیگر دارند را به هیچ وجه توصیه نمیکنند.

سخن آخر

انتخاب همسر یکی از چالش های مهم پیش روی زندگی هر فرد بالغی است. این انتخاب در تعیین مسیر زندگی شخص، خوشی و یا ناخوشی احوال او نقش بسیار حائز اهمیتی دارد. به دلیل اهمیت بالای این موضوع روانشناسان برخی موارد را به عنوان معیار های انتخاب همسر مشخص کرده و بر توجه جوانان به آن ها تاکید می کنند. این معیارها از نظر اهمیت در دو دسته ی اصلی و فرعی جای می گیرند. توجه همه جانبه به معیار های انتخاب همسر از دیدگاه روانشناسان می تواند افراد را به سمت داشتن انتخابی مطمئن تر و هوشمندانه تر راهنمایی کند. همچنین می تواند زمینه ساز ایجاد زندگی پایدارتر و روابطی مبتنی بر سازش و تفاهم بیشتر طرفین با یکدیگر گردد.

درباره نویسنده

مطالب مرتبط