سهراب سپهری، شاعری از دیار کاشان است. مجموعه اشعار وی تحت عنوان «هشت کتاب» به رشته نگارش درآمده است. این کتاب که شامل ۸ دفتر شعر این شاعر بلندآوازه کاشانی است؛ یکی از بهترین و پرطرفدارترین کتاب های شعر نو به زبان فارسی است. نام و آوازه سهراب سپهری بر همگان کاملا واضح و آشکار است. اما در عین حال به منظور شناخت بیشتر نسبت به این شاعر و به ویژه مجموعه اشعار وی، با ما همراه باشید. در ادامه با ذکر نکات کلی و جزئی به معرفی اجمالی کتاب ۸ کتاب سهراب سپهری دست می یابیم.
گوشه ای از زندگی سهراب سپهری
تا پیش از اینکه به معرفی هشت کتاب سهراب سپهری بپردازیم؛ بهتر است برگه ای از زندگی سهراب سپهری را پیش روی شما بگشاییم. هر چند که ممکن است نام این شاعر نوسرای ایرانی را شنیده باشید و یا حتی شعرهای آن را هم خوانده باشید. سهراب، زاده روز ۱۵ مهرماه سال ۱۳۰۷ می باشد. وی در شهر کاشان، دیده به جهان گشود. هنوز در بحبوحه نوجوانی بود که پدرش را از دست داد. این شاعر خوش قریحه علاقه بی حد و حصری به هنر و ادبیات داشت و خیلی زود وارد این حوزه ها شد. علاقه وی به نقاشی و نواختن تار و حتی خوشنویسی، او را تبدیل به یک شاعر تمام عیار در زمینه هنر و ادبیات کرده بود. سهراب سپهری در همان اوان کودکی، شعر سرودن را آغاز کرده بود. همه ما وی را یکی از شاعران معاصر نوگرا می شناسیم که در زمینه نویسندگی و نقاشی هم دستی توانا داشته است. در نهایت ۱ اردیبهشت ۱۳۵۹ چشم از این جهان فرو بست.
آثار ارزشمند سهراب سپهری در پهنه این گیتی
سهراب سپهری آثار ارزشمند و جاویدانی را از خود در پهنه این گیتی به یادگار گذاشت. هشت کتاب وی یکی از مهمترین و معروفترین کتاب های شعر نویی می باشد که از سهراب سپهری به دست ما رسیده است. اما به غیر از این کتاب، می توان آثار زیر را از سهراب سپهری برشمرد:
• مجموعه اشعار سهراب سپهری
• هنوز در سفرم
• مجموعه نامه ها و یادداشت های منتشر نشده سهراب
• اتاق آبی
• و…
آوازه سهراب سپهری با وجود این آثار فاخر به گونه ای بود که اشعار وی را به زبان های انگلیسی، فرانسوی، اسپانیایی و حتی ایتالیایی ترجمه کرده اند. البته همان طور که اشاره شد؛ سهراب سپهری، آثار منثوری را نیز از خود به یادگار گذاشته است که در نوع خود جالب توجه است. با توجه به شهرت جهانی هشت کتاب سهراب سپهری، در ادامه بیشترین تمرکز خود را روی معرفی این کتاب خواهیم گذاشت.
تفکیک هشت مجموعه شعری مشهور سهراب سپهری
هشت کتاب سهراب سپهری شامل ۸ کتاب به ترتیب زیر می باشد:
• مرگ رنگ اولین کتاب سهراب است که در سال ۱۳۳۰ چاپ شد.
• زندگی خواب ها که در سال ۱۳۳۲ چاپ شد. سروده مرغ افسانه ای در همین کتاب است.
• آوار آفتاب که در نهایت سال ۱۳۴۰ منتشر شد.
• شرق اندوه نیز در سال ۱۳۴۰ چاپ شد.
• صدای پای آب که معنای صدای پای مسافری در سفر زندگی است. این کتاب از جمله معروفترین و بلندترین شعرهای سهراب است که در سال ۱۳۴۴ چاپ شد.
• مسافر نیز یکی دیگر از شعرهای طولانی سهراب است که یک سال بعد منتشر شد.
• حجم سبز در سال ۱۳۴۶ از سهراب چاپ شد. شعر آب را گل نکنیم سهراب از جمله آشناترین شعرهای سهراب در این کتاب نوشته شده است.
• ما هیچ، ما نگاه آخرین مجموعه از هشت کتاب سهراب سپهری است.
تمامی مجموعه های شعری سهراب در حد فاصل دهه سی تا اواسط دهه پنجاه سروده شده اند.
بیشتر بخوانیم: با کتاب هنر خوب زیستن آشنا شوید
معرفی هشت کتاب سهراب سپهری در یک نگاه
تا اینجا با هشت کتاب سهراب سپهری به عنوان مجموعه اشعار فاخر و ارزشمند این شاعر بلندآوازه به تفکیک آشنا شدیم. اما بهتر است مسئله را اندکی بیشتر باز کنیم تا به جزئیات بیشتری نسبت به این کتاب دست یابیم. ۸ کتاب سهراب سپهری از زوایای مختلف مورد توجه عام و خاص قرار گرفته است. در سراسر این کتاب می توان شاهد معانی و مفاهیم قرآنی باشیم که با زبان ادبی سهراب آمیخته است. این مفاهیم در کنار اشارات زیاد به اساطیر، انواع ادیان و نام بردن شهرهای تاریخی و… به زیبنده ترین حالت ممکن در هشت کتاب سهراب سپهری آمده اند. تصویرسازی های سهراب با قلمی سبز و توانا آنقدری خواندنی و جذاب هستند که هوش را از ذهن هر خواننده ای می رباید. با شعرهای سهراب می توان به عالم خیال پرواز کرد و خود را درست جای وی تصور کرد. زبان ۸ کتاب سهراب سپهری، بسیار سلیس و شیواست و ما را با دیدگاه های این شاعر خطه کویری کاشان بیش از پیش آشنا می کند.
سبک شعری سهراب در مجموعه شعری خود
سهراب سپهری در هشت کتاب یا مجموعه شعری خود از یک سبک خاص تبعیت می کرد. تمامی شعرهای وی در این دفتر شعری، نیمایی یا شعر آزاد می باشد. شعری که ابتدا علی اسفندیاری ملقب به نیما یوشیج آن را ابداع نمود و پس از آن شاعران دیگری رهروی راه پر فراز و نشیب وی شدند. سهراب سپهری نیز یکی از معروفترین آن هاست. در ۸ کتاب سهراب سپهری ما شاهد اندیشه های این شاعر کاشانی هستیم. جایی که از نگاه انسان مدارانه خود بحث به میان می آورد و یا جایی که از فلسفه ذهنی خود می گوید. همه گویای سبک شعری است که سهراب آن را با زبان شاعرانه به مخاطبین خود انتقال می دهد. در کل سهراب سپهری در مجموعه شعری خود سعی کرده است تا شعری نرم و لطیف و کاملا صمیمی را ارائه دهد که سرشار از تصویرسازی های جذاب است. این شاعر پرآوازه ایرانی ما را با شعرش از زیباشناختی های شرق و غرب نیز آشنا می کند.
زمینه های شعری موجود در شعر سهراب سپهری
وقتی ورق ورق هشت کتاب سهراب سپهری را از نگاه می گذرانیم؛ متوجه زمینه های شعری وی می شویم. شاید در نگاه اول بیشترین چیزی که شعر سهراب سپهری به ما منتقل می کند؛ نگاه سراسر ناامیدی و ترس یا بیهوده بودن این زندگی باشد. اما باید اذعان داشت که شعراء در هر دوره جدیدی از زندگی شاعرانه خود پخته تر می شوند. سهراب نیز از این قاعده مستثنی نبوده و با گذر عمر به ژرفای زندگی دست یافته است. تا جایی که خود را از این نگاه سطحی به زندگی رهانیده و پا را فراتر از آن گذاشته است. با گذر از دوران جوانی، زاویه دید شاعر به زندگی عمیق تر شد. به گونه ای که دیگر خبری از ترس و بیهوده بودن یا هر گونه یأس و ناامیدی در نگاه وی دیده نمی شود. امید به زندگی، آینده و خوش بینی نسبت به آن و حس انسان مدارانه و دوستی علی رغم ساده زیستی و آرامش روحی در دوران پختگی شاعر به خوبی نمود می یابد.
بیشتر بخوانیم: ده رمان برتر جهان را میشناسید؟
یکه تازی سهراب سپهری در هشت کتاب خود
سهراب سپهری از جمله شاعرانی است که همیشه سعی کرده است در تمام عمر گرانبهای خویش خود را به دور از هر گونه حاشیه ای نگه دارد. او در طی این سال ها تنهایی را سرلوحه زندگی خود قرار داده است و همواره از جنجال های روزنامه و مجلات به دور بوده است. همین عامل به نوبه خود سبب شده تا روزنامه ها و مجلات کمتر به سمت و سوی وی بروند. اما هشت کتاب سهراب سپهری به قدری گران سنگ و ارزشمند بود که همگان را شگفت زده کرد. سهراب با این مجموعه شعری خود که یکی از بی نظیرترین و درخشان ترین شعرهای نوی فارسی است؛ نام خود را حسابی بر سر زبان ها ساری و جاری ساخت. شعرهای بسیار جذاب و زیبایی را از وی می توانیم در این مجموعه شعری بیابیم که نگاه هر هنر دوستی را به خود معطوف داشته است. شعر سهراب رنگ و بوی عرفانی دارد و نکات ارزشمند و آموزنده ای را به ما ابراز می دارد.
خوانندگان هشت کتاب سهراب سپهری چه کسانی هستند؟
به طور کلی هشت کتاب سهراب سپهری را می توان به تمامی علاقه مندان به شعر و شاعری پیشنهاد کرد. کسانی که در کنار علاقه ای که به شعر کلاسیک دارند؛ از این نوع سبک شعری نیز لذت می برند. هر چند که علاقه مندان به شعر نو و شاعران معاصر می توانند با لذت وافری شعرهای سهراب سپهری را بخوانند. سهراب در ۸ کتاب خود از موضوعات زیادی صحبت کرده است. سراسر این کتاب به سبک نیمایی نوشته شده است که نقطه مقابل شعر کلاسیک قدیمی است. نام و آوازه سهراب با سرودن این مجموعه شعری خویش، نه تنها در ایران بلکه در سراسر جهان پیچید. چرا که اشعار او را به زبان های دیگر هم ترجمه کرده اند تا علاقه مندان به شعر معاصر فارسی بتوانند در جای جای این پهنه هستی از شعر وی لذت ببرند. بنابراین به طور کلی خواندن این کتاب را به همه علاقه مندان به شعر معاصر فارسی پیشنهاد می کنیم.
بیشتر بخوانیم: معرفی رمان آناکارنینا
سخن آخر
در پایان جای دارد باری دیگر به این مسئله اشاره شود که هشت کتاب سهراب سپهری، یکی از درخشان ترین شعرهای معاصر فارسی است. این کتاب که شامل ۸ مجموعه شعری سهراب سپهری است؛ در دهه ۱۳۳۰ تا ۱۳۵۰ سروده شده است و همه آن ها در یک کتاب تحت عنوان ۸ کتاب سهراب سپهری گرد آمده است. ۸ کتابی که اوج مهارت و ذوق و قریحه شاعری از خطه کویری کاشان را با شعر نیمایی به تصویر می کشد.