تهران شاید جزو بزرگ ترین شهر های ایران نباشد. اما به واسطه مکان های گردشگری و جاذبه های دیدنی که در خود جای داده است یکی از شهر های گردشگری محسوب می شود. آتشکده آدریان (Adrian Temple) جزو مکان های گردشگری و جذاب در تهران است که علاقمندان بسیاری را به خود جذب کرده است. این آتشکده جزو مکان های تاریخی استان تهران می باشد. در ادامه این مقاله در خصوص این آتشکده اطلاعاتی را در اختیارتان می گذاریم. پس با ما همراه باشید.
آتشکده آدریان و موقعیت آن
این مکان فوق العاده جذاب در مرکز تهران و در خیابان جمهوری واقع شده است. این جاذبه فوق العاده در شلوغ ترین خیابان تهران واقع در خیابان میرزا کوچک خان می باشد. دسترسی به این آتشکده به واسطه وجود طرح ترافیک سخت است. اما برای برطرف کردن این مشکل می توانید از وسایل نقلیه عمومی استفاده نمایید.
آشنایی با آتشکده این مکان فوق العاده
آیین زرتشت جزو آیین تمامی ما ایرانیان بوده است. قبل از خسرو پرویز و حمله اعراب، همه ایرانیان از آیین زرتشت پیروی می کردند. این آیین اولین آیین مربوط به خدا پرستان می باشد. شاید برایتان جالب باشد که در این آیین به هیچ عنوان هیچ بتی وجود نداشت. پیروانی که زرتشت را مقدس میدانستند اهورامزدا را پرستش می کردند.
و نکته جالب در پرستش آیین زرتشت، اعتقاد شدید این افراد به آتش بود که آن ها را متمایز با دیگران می کرد. لازم به ذکر است این افراد آتش را نمیپرستیدند. تنها آتش را مقدس می دانستند. افراد زرتشتی به چهار عنصر حیات و یا به معنایی آب، خاک، آتش و باد اهمیت بسیاری می دادند. علت اهمیت دادن این افراد به آتش عقیده زرتشتیان به از بین رفتن گناهانشان به وسیله آتش بود.
به همین دلیل افراد زرتشت هنگام عبادت کردن یک آتش بسیار بزرگ برپا می کردند. تا گناهانشان از بین برود. آتشکده آدریان تنها یکی از آتشکده های افراد زرتشت می باشد. این قوم در شهر های دیگر ایران نیز آتشکده دارند. اما آتشکده آدریان در تهران و آتشکده یزد یکی از مهم ترین آتشکده های مربوط به زرتشتیان می باشد.
این آتشکده جذاب در پشت یک درب چوبی و نمایی آجری ساده قرار گرفته است که بعد از باز کردن درب با یک باغ و عمارت فوق العاده زیبا روبرو خواهید شد. البته که این عمارت خیلی بزرگ نیست اما بسیار جذاب و با عظمت می باشد. قطعا قبل از مطالعه این مقاله حدس نمی زدید در یکی از خیابان های شلوغ تهران چنین عمارت با عظمتی وجود داشته باشد.
آتشکده آدریان در تهران شباهت فوق العاده ای با آتشکده یزد دارد. ساخت این بنا دقیقا مشابه عمارت های ساخته شده در یونان باستان می باشد. نکته مهم و فوق العاده ای که در این عمارت وجود دارد بوی سوختگی آن می باشد. زمانی که به این عمارت نزدیک می شوید بوی سوختگی به مشامتان می خورد. این بو ناشی از سوختن آتش در این آتشکده می باشد.
تاریخچه آتشکده آدریان
کیخسرو شاه در زمان قاجاریان رئیس وقت انجمن زرتشتیان بود. او در اوایل سال ۱۲۹۳ اولین سنگ از این بنا را قرار داد. این انجمن تصمیم گرفته بود در روز اشتاد ایزد این بنا را پای گذاری نماید. این روز یعنی اشتاد ایزد به اشتاد بانو تعلق دارد. این روز در فرهنگ زرتشت بسیار خوش یمن می باشد. تامین یک منبع مالی مناسب برای ساخت این آتشکده یک چالش بود. این انجمن از پارسیان هندوستان به ریاست بهرام جی بیکاجی برای تامین این منبع مالی کمک گرفت.
بعد از گذشت حدود ۳ سال، ساخت این آتشکده به پایان رسید. ساخت این آتشکده در سال ۱۲۹۶ به پایان رسید. در روز سوم آذرماه سال ۱۲۹۶ درب های این آتشکده عظیم بر روی مردم باز شد. این آتشکده قدمت طولانی ندارد اما در جای جای آن از کتیبه های قدیمی استفاده شده است. در این کتیبه ها نام سازنده این آتشکده ذکر شده است. در متون این کتیبه ها به ستایش اهورا مزدا پرداخته شده است.
معرفی بخش های مختلف آتشکده آدریان جهت بازدید عموم مردم
نیایشگاه آدریان یکی از نیایشگاه های معروف زرتشتیان می باشد. در این نیایشگاه هنوز و با گذشت مدت زمان طولانی افراد به عبادت در آن مشغول هستند. در اوایل سال ۱۳۸۷ مدیریت این مکان به انجمن موبدان در تهران رسید. امروزه کمیسیون آموزشی، دینی و فرهنگی وظیفه اداره این نیایشگاه را بر عهده دارد. مراسم های مختلفی در این نیایشگاه برگزار می شود.. در ادامه این مقاله در خصوص مکان های دیدنی این آتشکده و ساعت بازدید از این آتشکده اطلاعاتی را بیان خواهیم کرد.
بیشتربخوانیم: معرفی موزه زمان (تاریخچه+ساعت بازدید و تصاویر موزه تماشاگه زمان)
محوطه باغی این آتشکده
مساحت زمین این آتشکده حدود ۱۳۰۰ متر مربع می باشد. محوطه حیاط این آتشکده با درختان کاج پوشانده شده است. در وسط این باغ یک حوض بیضی قرار دارد. هنگام ورود به این آتشکده نمای عمارت را در حوض وسط باغ مشاهده خواهید کرد. این نما یک جلوه بسیار زیبا را خلق کرده است.
ساختمان مرکزی آتشکده آدریان
این ساختمان ۱۲ متر طول و ۷ متر عرض دارد. وسعت این عمارت ۲۰۶ متر مربع می باشد. زمانی که از فاصله زیاد به این عمارت نگاه می کنید به یاد آتشکده یزد خواهید افتاد چرا که همانطور که در بالاتر نیز اشاره کردیم در ساخت این آتشکده از آتشکده یزد الگوبرداری شده است.
نمای این ساختمان از سنگ ها سفید پوشانده شده است. این آتشکده دقیقا مشابه به ساختمان های یونان باستان ساخته شده است. در قسمت ورودی این عمارت از ۶ ستون استفاده شده است. این ستون ها به شکل قاشقی طراحی شده اند.
این ستون ها ظاهری با ابهت به آتشکده بخشیده اند. بر روی تمامی سر ستون های این عمارت طرح ۴ گاو نشسته به چشم می خورد. طراحی این سر ستون ها به شکلی است که وقتی از دور به آن ها نگاه می کنید حس می کنید تمامی بار این عمارت بر روی گاو ها می باشد. شاید برایتان جالب باشد بدانید گاو در آیین زرتشت نماد آفرینش است. و همین مورد باعث شده است در سازه های تخت جمشید نیز شاهد نماد گاو باشید.
آداب و رسوم ورود به آتشکده آدریان
آدریان هم همانند مسجد یک مکان مقدس است. و ورود به این مکان آداب و رسوم خاص خود را دارد. زرتشتیان برای ورود به این مکان مقدس در ابتدا باید به دستشویی این عمارت مراجعه نمایند و دست و صورت خود را بشویند. و بعد از آن راهی معبد شوند. این عمل مشابه وضو گرفتن در دین اسلام می باشد. در این مرحله آقایان باید از کلاه های سفید در هنگام عبادت استفاده کنند. در اصطلاح به این کلاه ها عرقچین گفته می شود. زنان نیز در هنگام عبادت باید از یک روسری سفید استفاده کنند.
توجه داشته باشید برای ورود به این عمارت در هنگام عبادت باید کفش های خود را در بیاورید. البته موبدان زرتشتی ملزم به این کار نیستند. در این مرحله زنان و مردان به کنار آتشدان مراجعه می کنند و به راز و نیاز مشغول می شوند. اگر فردی حاجتی داشته باشد در کنار آتش اصلی یک آتش روشن می کند. قبل از این کار موبدان به هر کس یک ظرف روغن، آب و فیتیله می دهند. در این مرحله بعد از نیت کردن، فرد اقدم به روشن کردن فیتیله می کند. جالب است بدانید این رسم از هندو ها به زرتشتیان انتقال پیدا کرده است. قطعا مشابه این کار را در فیلم های هندی مشاهده کرده اید. در ادامه این مقاله در خصوص ساعت بازدید از آتشکده آدریان اطلاعاتی را بیان می کنیم.
ساعت بازدید از آتشکده آدریان
ساعت بازدید از این نمایشگاه بسیار محدود است. روزانه در مجموع ۴ ساعت امکان بازدید از این آتشکده وجود دارد. شاید بتوان گفت بهترین ساعت برای بازدید از این آتشکده زیبا صبح ها می باشد. از جهت دیگر در روز های ۵ شنبه به دلیل نبود طرح ترافیک به راحتی می توان از این مکان دیدنی و جذاب دیدن نمود. در روز های ۵ شنبه از ساعت ۸:۳۰ تا ۱۲:۳۰ امکان بازدید از این مکان دیدنی وجود دارد.
در نتیجه بهتر است برای بازدید از این آتشکده در روز های ۵ شنبه از آن دیدن نمایید. و قطعا می دانید که در روز های ۵ شنبه صبح، ترافیک در تهران بسیار روان می باشد. در نتیجه برای بازدید از این آتشکده در روز های ۵ شنبه دیگر وقتتان در ترافیک هدر نمی رود. لازم به ذکر است بهترین فصل برای بازدید از این آتشکده در روز های بهار و تابستان می باشد. چرا که در این فصل ها می توانید از نمای بیرونی آتشکده نهایت لذت را ببرید.
بیشتر بخوانیم: معرفی سردر باغ ملی
نکات مهم در خصوص بازدید و ساعت بازدید از آتشکده
در هنگام عبادت زرتشتیان امکان بازدید از این مکان را ندارید.
هنگام ورود به این آتشکده آیین و رسوم زرتشت را به جا آورید. این به نوعی ادای احترام است.
این مکان برای زرتشتیان بسیار مهم می باشد. در نتیجه تا زمانی که در این مکان حضور دارید در خصوص مذاهب دیگر و یا اشتباه بودن آن ها سخن نگویید.
امکان بازدید منجر آتش از نزدیک مقدور نیست.
با کفش به هیچ عنوان به داخل این آتشکده وارد نشوید.
به کتب مقدس این آتشکده احترام بگذارید.
اطلاعات و ساعت بازدید از آتشکده آدریان
ساعت بازدید از این مکان: شنبه تا ۴ شنبه از ساعت ۸:۳۰ تا ۱۳ و در روز های ۵ شنبه از ساعت ۸:۳۰ تا ۱۲:۳۰ قبل از بازدید حتما با مدیریت مجموعه هماهنگ نمایید.
آدرس آتشکده: تهران، خیابان جمهوری، خیابان میرزا کوچک خان، پلاک ۴
سخن پایانی
آتشکده آدریان یک مکان فوق العاده جذاب برای تماشا می باشد. اگر در تهران زندگی می کنید و به دنبال مکانی برای بازدید و گردش هستید پیشنهاد ما به شما بازدید از این مکان فوق العاده می باشد.