همه آنچه که باید درباره علائم آبله میمون و درمان آن بدانید

همه آنچه که باید درباره علائم آبله میمون و درمان آن بدانید

همانطور که می‌دانید امروزه ویروس‌های جدیدی در سطح دنیا شناخته شده‌اند که اغلب مرگ و میر بسیار بالایی داشته‌اند. یکی از این ویروس‌هایی که امروزه خطر سرایت آن افزایش پیدا کرده است، ویروس آبله میمون است. درباره علائم آبله میمون چه می‌دانید؟ به نظر شما چگونه می‌توان از شیوع این بیماری جلوگیری کرد؟ خوب است بدانید که این بیماری سبب ایجاد ضایعات پوستی در قسمت‌های مختلف بدن شده و علائم آن با خستگی و دردهای عضلانی آغاز می‌شود. با توجه به شیوع این بیماری، آشنایی با علائم و راه‌های پیشگیری از آن اهمیت بسیار بالایی دارد. اگر شما هم قصد کسب اطلاعات در این زمینه را دارید، حتما تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.

 

آبله میمون و تاریخچه آن

آبله میمون و تاریخچه آن

بیماری آبله میمون یا همان monkeypox بیماری است که اولین بار در سال ۱۹۵۸ در میان میمون‌ها دیده شد. آبله میمون سال‌ها پیش در میان انسان‌ها نیز شیوع پیدا کرد و در سال ۱۹۷۰ افراد زیادی به این بیماری مبتلا شدند. حال با گذشت چندین سال از شیوع آبله میمون، این ویروس مجددا گسترش یافته است. خوب است بدانید که کشور ما نیز در لیست کشورهای آلوده به این بیماری قرار گرفته است و به همین دلیل آشنایی با علائم و درمان این بیماری برای افراد مختلف ضروری است.
لازم به ذکر است که شیوع آبله میمون در اروپا نیز در حال افزایش است و تا کنون حدود ۴۰ هزار نفر به این بیماری مبتلا شده‌اند. سازمان بهداشت جهانی نیز در تلاش است تا راهنمایی‌های لازم را درباره نحوه پیشگیری‌ از این بیماری بیان کند. در ادامه باید بدانید که تاکنون مرگ و میری ناشی از این بیماری در ایران گزارش نشده است اما با توجه به مسری بودن و وخامت این بیماری، پیشگیری از آن و رعایت دستور العمل‌ها اهمیت بسیار بالایی دارد.

 

آبله میمون در ایران

همانطور که گفته شد ظهور این بیماری در کشورهای آفریقایی بوده است اما متاسفانه در تاریخ ۲۵ مرداد ۱۴۰۱ اولین مورد ابتلا به این بیماری در ایران مشاهده شده است. با توجه به این موضوع می‌توان بیان کرد که رعایت توصیه‌ها و دستور العمل‌های ایمنی بر هر فردی ضروری است. علاوه بر این با توجه به گزارشات جهانی، در همسایگان ایران نظیر ترکیه، قطر، امارات متحد عربی و لبنان نیز مواردی از ابتلا به این بیماری گزارش داده شده است. سازمان بهداشت جهانی بیان کرده است که در حال حاضر نیازی به تزریق واکسن برای پیشگیری از این بیماری نیست و تنها رعایت بهداشت فردی و کنترل ارتباطات کافی است.

 

علائم آبله میمون و نشانه‌های آن

علائم آبله میمون و نشانه‌های آن

لازم به ذکر است که علائم آبله میمون در انسان‌ها کاملا مشابه این علائم در میمون است اما با این تفاوت که این علائم در انسان‌ها خفیف‌تر می‌باشد. به طور کلی می‌توان گفت که این بیماری در ابتدا با خستگی، دردهای عضلانی، سردرد و تب آغاز می‌شود و به مرور زمان علائم دیگر نیز شروع به ظهور خواهند کرد. دیگر علائم این بیماری بر پوست نمایان شده و ضایعات پوستی قرمز رنگی روی پوست ایجاد می‌شود. لازم به ذکر است که این ضایعات با گذشت زمان چرکی می‌شوند. ضایعات پوستی حدود ۷۵ درصد موارد در کف پا و دست‌ها، ۹۵ درصد در صورت و ۳۰ درصد در بقیه قسمت‌های بدن نمایان می‌شوند. چنانچه این ضایعات به موقع درمان نشوند، در بدن فرد افزایش یافته و رنگ آن‌ها به سمت زردی می‌رود. شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید که درگیر شدن به ویروس آبله میمون می‌‌تواند روی قرنیه چشم نیز اثر گذاشته و در موارد شدیدتر سبب نابینایی فرد شود.
علائم آبله میمون اغلب در عرض ۶ الی ۱۳ روز نمایان می‌شوند و دوره بیماری نیز حدود ۵ الی ۲۱ روز ادامه دارد. در صورت ابتلا به این بیماری، بایستی از تشدید بیماری جلوگیری کرد زیرا در موارد شدیدتر بیماری، ضایعات پوستی از بین رفته و با پیشرفت بیماری به نخاع و یا مغز بیمار آسیب وارد می‌شود. این آسیب‌های مغزی در برخی از موارد منجر به مرگ بیمار خواهد شد. لازم است بدانید که موارد شدید این بیماری اغلب در میان کودکان رخ می‌دهد.
به طور کلی می‌توان گفت که علائم آبله میمون عبارتند از:
خستگی
دردهای عضلانی
تب و لرز
سردردهای مزمن
ضایعات پوستی قرمز رنگ یا چرکی
تورم غدد لنفاوی بدن

مقاله مرتبط: عبور از موج هفتم کرونا با کاهش شهرهای قرمز

 

راه‌های پیشگیری از ابتلا به آبله میمون

راه‌های پیشگیری از ابتلا به آبله میمون

یکی از روش‌های اصلی برای جلوگیری از ابتلا به آبله میمون، استفاده از واکسن است. واکسن تا حدودی می‌تواند خطر ابتلا به این بیماری را کاهش دهد. علاوه بر واکسن، می‌توان روش‌های زیر را برای پیشگیری از این بیماری به کار گرفت.
۱٫ با توجه به این که ممکن است بیماری از طریق گوشت حیوانات آلوده به انسان منتقل شود، بهتر است غذاهای حاوی گوشت به پخت کامل برسند.
۲٫ استفاده از ماسک در امکان عمومی یکی از روش‌هایی است که می‌تواند شما را در برابر این بیماری حفظ کند.
۳٫ شستن دست‌ها و رعایت بهداشت فردی نیز نقش بسیار مهمی در پیشگیری از بیماری آبله میمون دارد.
۴٫ برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری باید ارتباط خود با حیوانات را محدود کرده و از لمس آن‌ها خودداری کنید.
۵٫ چنانچه از فرد مبتلا به این بیماری مراقبت می‌کنید، بایستی از ماسک و دستکش استفاده کرده و فاصله خود را با بیمار حفظ کنید. علاوه بر این جدا کردن ظروف بیمار نیز اهمیت بسیار زیادی دارد.
۶٫ واکسن Imvanex می‌تواند حدود ۸۵ درصد در برابر بیماری از شما محافظت کند. بنابراین تزریق واکسن نیز نقش بسیار زیادی در محافظت از شما خواهد داشت.

آیا بیماری آبله میمون بیماری کشنده است؟

اگرچه تعداد بسیار کمی از افراد مبتلا به این بیماری جان خود را از دست داده‌اند اما با این وجود این بیماری در گروه بیماری‌های کشنده قرار دارد. این بیماری تنها از طریق تماس نزدیک با افراد مبتلا منتقل می‌شود بنابراین با رعایت برخی از نکات بهداشتی تا حد زیادی می‌توان از ابتلا به آن جلوگیری کرد. همانطور که گفته شد در صورت ابتلا به این بیماری بایستی سریعا نسبت به درمان و کنترل بیماری اقدام کرد زیرا در صورت انتقال عفونت به سایر قسمت‌های بدن و رشد بیماری، خطر مرگ بسیار بالا می‌رود.
علائم آبله میمون و نوع بیماری شباهت بسیار زیادی به بیماری آبله دارد و به همین دلیل داروها و واکسن‌های ساخته شده برای بیماری آبله تا حد زیادی می‌توانند برای آبله میمون نیز موثر واقع شوند. بنابراین داروهای مختلفی برای درمان این بیماری ویروسی در بازار وجود دارند که به درمان افراد مبتلا کمک می‌کنند.

 

تفاوت بیماری آبله مرغان با آبله میمون

لازم است بدانید که بیماری آبله مرغان نیز یکی از بیماری‌های شایع در کشور است که قدرت سرایت بالایی دارد. این بیماری شباهت زیادی به بیماری آبله میمون دارد. تفاوت این دو بیماری در این است که در آبله میمون علائمی همچون سرفه و آبریزش بینی مشاهده نمی‌شود. در واقع این علائم بیشتر در آبله مرغان شایع می‌باشند. در بیماری آبله مرغان امکان ابتلای مجدد پس از بیماری تقریبا وجود ندارد اما افرادی که به آبله میمون دچار شده‌اند، ممکن است پس از بهبود بیماری مجددا مبتلا شوند. بنابراین حفظ نکات ایمنی در این بیماری از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

مقاله مرتبط: نبود دستورالعمل‌های کافی بین‌المللی در مورد آبله میمونی

آبله میمون از چه راه‌هایی منتقل می‌شود؟

خوب است بدانید که این بیماری از حیوان به انسان و از انسان به انسان انتقال پیدا می‌کند. مواردی همچون تماس با ضایعات پوستی فرد مبتلا، قطرات تنفسی، مایعات بدن، رابطه جنسی و… می‌توانند منجر به آلودگی فرد شوند. همچنین امکان ابتلای مجدد به آبله میمون در افراد وجود دارد. در واقع افرادی که یک بار به این بیماری دچار شده و درمان شده‌اند، ممکن است دوباره به آبله میمون دچار شوند. به طور کلی می‌توان بیان کرد که آبله میمونی از طریق موارد زیر انتقال می‌یابد:
۱٫ گاز گرفته شدن توسط حیوان بیمار و تماس با بزاق دهان او
۲٫ داشتن رابطه جنسی محافظت نشده با بیمار
۳٫ خوردن گوشت آلوده
۴٫ دست زدن و لمس کردن وسایل فرد بیمار
۵٫ تماس طولانی و نزدیک با بیمار
۶٫ لمس زخم‌های فرد مبتلا به آبله میمون
۷٫ لمس بزاق دهان فرد بیمار و یا مایعات بدن او.

مقاله مرتبط: گیاهان دارویی برای تقویت سیستم ایمنی بدن

سخن پایانی
در پایان باید بدانید که مطابق با اظهارات سازمان بهداشت جهانی خطر این بیماری در جهان جدی است و بایستی نسبت به کنترل شیوع آن اقدامات لازم را انجام داد. شیوع آبله میمون همانند شیوع ویروس کرونا نسبتا زیاد است. اما با این وجود نمی‌تواند همچون کرونا در مدت کوتاهی به یک بیماری همه گیر جهانی تبدیل شود. این بیماری اغلب از طریق تماس مستقیم با پوست فرد مبتلا و همچنین تماس با ترشحات آلوده بدن او به فردی دیگر منتقل می‌شود. با توجه به این موضوع قدرت سرایت پذیری این ویروس کم بوده و احتمال همه گیری آن نیز کم است.
لازم به ذکر است که علائم آبله میمون در ابتدا خفیف می‌باشند و در بسیاری از افراد ظرف چند روز بهبود می‌یابند. این بیماری از نوع بیماری‌های جدید نبوده و واکسن و داروی آن در بازار موجود است. بنابراین نگرانی درباره همه گیری این بیماری بیهوده بوده و بهتر است با رفع این نگرانی، توصیه‌های ایمنی را رعایت کنیم. در انتها امیدواریم که این مطلب برای علاقه مندان مفید واقع شده باشد. شما می‌توانید سوالات و نظرات خود را در بخش کامنت با ما در میان بگذارید.

 

درباره نویسنده

مطالب مرتبط