طرز تهیه شیرینی نخودچی برای ایام خاص به ویژه عید نوروز بسیار مورد توجه است. بیشتر افراد تمایل دارند شیرینی نخودچی خانگی را در ایام عید نوش جان کنند. برای اینکه بتوانید شیرینی خوشمزه مخصوص عید بپزید، باید نکات مهم برای پخت شیرینی را بدانید.
طرز تهیه شیرینی نخودچی به عنوان یکی از شیرینی های سنتی ایرانی برای ایام عید توصیه می شود. شیرینی نخودچی خانگی در بیشتر مواقع به نمونه های بازاری ترجیح داده می شود، چون طعم خوبی دارد و به روش تازه تهیه شده است.
مواد مورد نیاز برای طرز تهیه شیرینی نخودچی
برای طرز تهیه شیرینی نخودچی، مواد لازم را به اندازه تهیه کنید.
• پودر قند: ۱۵۰ گرم
• پودر هل (به شکل اختیاری): یک قاشق چای خوری
• آرد نخودچی: ۳۷۵ گرم
• روغن صاف قنادی: ۱۵۰ گرم
• پودر پسته، کاکائو، خرفه و…: برای تزیین
نکات مهم در طرز تهیه شیرینی نخودچی
طرز تهیه شیرینی نخودچی به شکلی انجام می شود که این شیرینی بافت نرم و لطیفی داشته باشد. بافت نرم و لطیف این شیرینی، آن را از بقیه شیرینی ها متفاوت می کند. شیرینی های نخودچی به خاطر طعم، بو و نرم بودن خیلی مورد توجه بچه ها قرار می گیرند. بیشتر خانم های خانه دار صرفاً برای بچه ها تصمیم به تهیه شیرینی نخودچی می گیرند. این شیرینی ها با توجه به نحوهی پختی که دارند، از ماندگاری خوبی نیز برخوردار هستند.
برای اینکه طرز تهیه شیرینی نخودچی به خوبی پیش برود، باید از کیفیت آرد نخودچی مطمئن شوید. این آرد مهم ترین ترکیب شیرینی نخودچی می باشد و می تواند تاثیر قابل توجهی در طعم و مزه آن داشته باشد. برای اینکه بافت نخودچی نرم، با کیفیت و لطیف شود، بهتر است هوادهی به آرد نخودچی را فراموش نکنید. برای هوادهی، آرد نخودچی را از الک عبور دهید. این کار را چند بار انجام دهید تا هوادهی به ذرات آرد به خوبی انجام شود و بافت آرد نیز به شکل یکدست درآید. الک ریز می تواند برای این هوادهی گزینه بسیار مناسبی باشد.
عطر شیرینی یکی از مواردی است که در طرز تهیه شیرینی نخودچی اهمیت زیادی دارد. پودر هل سبز یکی از ترکیباتی است که برای خوش عطر شدن شیرینی نخودچی استفاده می شود. هل سبز باید قبل از استفاده کاملاً آسیاب شده و به شکل یکدست درآید.
یکی از نکات مهم در آشپزی و تهیه شیرینی نخودچی مخصوص عید، توجه به روغن است. روغنی که برای تهیه این شیرینی استفاده می شود، بهتر است روغن صاف قنادی باشد. اگر شما ساکن مناطق گرمسیر هستید، بهتر است همیشه از این روغن برای پخت کمک بگیرید. در زمستان هم بهتر است ۷۵ گرم روغن نیمه جامد و ۷۵ گرم روغن مایع را با هم مخلوط کرده و استفاده کنید. مناطق سردسیر هم بهتر است همواره ترکیب روغن نیمه جامد و روغن مایع را برای پخت شیرینی به کار ببرند. روغن صاف قنادی روغنی است که برای تهیه شیرینی های خوشمزه به ویژه شیرینی نخودچی عید استفاده می شود. این روغن ها ترکیبی از کره و روغن نیمه جامد هستند.
بیشتر بخوانیم: طرز تهیه شیرینی کادایف خوشمزه و ساده
آشنایی با طرز تهیه شیرینی نخودچی
• میزان کالری هر شیرینی نخودچی: ۳۷ تا ۴۵ کالری
• زمان مورد نیاز برای آماده سازی: ۲۰ دقیقه + یک ساعت زمان برای استراحت خمیر
اگر از کیفیت و خالص بودن آرد نخودچی بازار مطمئن نیستید و مکان معتبری برای خرید ندارید، می توانید نخودچی ها را داخل منزل آسیاب کرده و به شکل آرد درآورید.
در گام اول طرز تهیه شیرینی نخودچی باید پودر قند الک شده و روغن را ترکیب کرده و به شکل بافت یکدست در آورید. همزدن مداوم باعث می شود بافت روغن و پودر قند یکسان شود. برای یکدست شدن ترکیب روغن و پودر قند به ۱۰ دقیقه زمان نیاز دارید. توجه داشته باشید که پودر قند استفاده شده نیز باید الک شده باشد. در ادامه، پودر هل آسیاب شده را به مخلوط اضافه کرده و به هم زدن ادامه دهید. زمان هم زدن در مورد این شیرینی اهمیت زیادی دارد. اگر این زمان رعایت نشود، احتمال پوک شدن شیرینی شما وجود دارد. شیرینی پوکی شیرینی است که بافت منسجمی ندارد و به راحتی در دهان آب می شود.
بعد از یکدست شدن بافت شیرینی نخودچی، حالا به سراغ آرد نخودچی می رویم. آرد نخودچی باید آرام آرام به ترکیب اضافه شود. بعد از اضافه کردن هر یک قاشق آرد نخودچی، ترکیب را هم بزنید و یکدست کنید. این کار تا تمام شدن کل آرد نخودچی انجام می شود. اضافه کردن تدریجی آرد نخودچی و پیوسته هم زدن این ترکیب بدین خاطر است که بافت شیرینی نخودچی کاملاَ نرم و لطیف شود. توجه داشته باشید که اضافه کردن آرد نخودچی به شکل یکجا، می تواند باعث پودری شدن بافت شیرینی شود. چنین بافتی ابداً منسجم نیست، همچنین امکان وردنه کشیدن روی آن وجود ندارد، چون به حالت پودری درآمده و به شکل خمیری نیست. خمیر آماده شده را با نیروی دست جمع کنید تا به یک خمیر یکدست و منسجم تبدیل شود.
تهیه قالب شیرینی
بعد از تهیه خمیر و یکدست شدن بافت آن، طرز تهیه شیرینی نخودچی مخصوص عید را با قرار دادن خمیر داخل کیسه فریزر ادامه می دهیم. این خمیر باید به همین شکل حدود یک ساعت در یخچال استراحت کند. بعد از یک ساعت، صفحه کارتونی بردارید و روی آن کاغذ روغنی قرار دهید. خمیر استراحت کرده باید روی این کاغذ روغنی قرار بگیرد. آن گاه یک نایلون یا کاغذ روغنی روی خمیر گذاشته و حالا خمیر را با وردنه صاف کنید. خمیر بین دو نایلون یا دو کاغذ روغن قرار گرفته تا به صفحه کار نچسبد. این خمیر با وجود هم زدن زیاد، باز هم شبیه به خمیرهای نانوایی نیست، چون ترکیبات مختلفی در آن استفاده شده است. توجه داشته باشید که به دلیل پوک بودن خمیر، باید وردنه کشی به شکل آرام انجام شود. بعد از این که خمیر به حالت صاف درآمد، حالا می توانید قالب زنی خمیر را شروع کنید.
مرحله قالب زنی در طرز تهیه شیرینی نخودچی خانگی اهمیت زیادی دارد. برای قالب زنی می توانید از گل شش پر یا گل چهار پر کمک بگیرید. قالب های متنوع دیگری نیز برای تهیه شیرینی نخودچی وجود دارند.
قالب های سایز کوچک در طرز تهیه شیرینی نخودچی طرفدار بیشتری دارند. بیشتر بچه ها از قالب های کوچک این شیرینی بیشتر استقبال می کنند. بعد از اینکه تمام خمیر را قالب زنی کردید، حالا باید سینی فر را برداشته و سطح آن را با کاغذ روغنی بپوشانید. قالب های خمیر را بر روی سطح روغنی بچینید. زمانی که کار چیدن قالب های خمیری بر روی سینی تمام شد، حالا بهتر است تزیینات مربوط به شیرینی نخودچی را انجام دهید. پودرهایی که برای تزیین شیرینی نخودچی آماده کرده اید، بر روی شیرینی بریزید.
بیشتر بخوانیم: طرز تهیه کیک پای سیب خانگی
تزیین شیرینی
برای تزیین شیرینی نخودچی مخصوص عید، روش های مختلفی وجود دارد. با این وجود، روش های خلاقانه در این زمینه همیشه نتیجه بهتری به همراه دارند. برای تزیین این شیرینی خوشمزه می توانید یک قاشق چای خوری پودر کاکائو را با کمی خمیر نخودچی مخلوط کرده و بافت آن ها را منسجم و یک دست کنید. این بافت به کمک وردنه به بافت بازتر و نازک تر تبدیل می شود. برای قالب دهی آن هم می توان از قالب پرطرفدار گل مینا استفاده کرد. این شیرینی های نخودچی شکلاتی هستند و با بقیه شیرینی های نخودچی متفاوت می باشند. معمولاً بسیاری از شیرینی پزی ها و خانم های خانه دار برای تزیین شیرینی نخودچی از این روش فوق العاده استفاده می کنند.
مرحله تزیین در طرز تهیه شیرینی نخودچی مهم است، به همین خاطر سعی می شود از قالب های پرطرفدار برای شیرینی و از روش های خلاقانه برای تزیین استفاده شود. دم شده زعفران از دیگر مواردی است که برای تزیین شیرینی نخودچی استفاده می شود. با زعفران دم کرده و به کمک یک قلمو، نقش های زیبایی بر روی قسمت مرکزی شیرینی زده می شود.
بعد از اینکه کار تزیین شیرینی ها به پایان رسید، سینی شیرینی ها را داخل فر قرار دهید. فر باید به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه پیش از پخت شیرینی با دمای ۱۸۰ درجه گرم شود. زمان گرم شدن فرها با توجه به گرمای فرها کاملاَ متفاوت است. بعضی از فرها به زمان کمتری و بعضی از فرها به زمان بیشتری نیاز دارند.
برای تهیه شیرینی نخودچی زمان زیادی نیاز ندارید. در واقع زمانی که بوی عطر شیرینی های نخودچی داخل فضای منزل پیچید، یعنی شیرینی های نخودچی آماده شده است. بیشتر افراد چنین تصوری دارند که حتماً باید در حین پخت زیر شیرینی نخودچی طلایی شود. طلایی شدن زیر شیرینی یعنی اینکه شما شیرینی را زمان زیادی در فر نگه دارید. این موضوع باعث خشک شدن شیرینی نخودچی می شود.
شیرینی هایی که از فر بیرون آوریم، ابتدا حالت نرمی دارند، طوری که اگر به آن ها دست بزنیم، پودر می شوند. برای انتقال و جابجایی شیرینی ها صبور باشید و اجازه دهید شیرینی ها خنک شوند. برای نگهداری شیرینی نخودچی بهتر است ظرف مناسب در بسته را انتخاب کنید.
سخن پایانی
شیرینی نخودچی یک شیرینی سنتی است که می تواند برای ایام عید به شکل خانگی با مواد با کیفیت، تازه و درجه یک آماده شود. این شیرینی ها بافت لطیف و عطر بی نظیری دارند.