خورش ریواس یکی از محبوب ترین خورشت های ایرانی می باشد. اما به دلیل عدم وجود ریواس در تمامی فصل های سال، این خورش یک خورش فصلی به حساب می آید. این خورش دستور پخت های متفاوتی دارد و در هر شهر با توجه به ذائقه آن شهر این خورش پخته می شود. به طور مثال در بعضی از شهر ها این خورش با لپه و در بعضی از شهر ها با رب انار طبخ می شود.
در این مقاله می خواهیم در خصوص طرز تهیه خورش ریواس اطلاعاتی را در اختیارتان بگذاریم. با ما همراه باشید.
تهیه این خورش لذیذ علاوه بر خوشمزگی خواص دیگری را نیز به همراه دارد. خواصی نظیر جوانسازی پوست، مبارزه با عفونت های مختلف، سم زدایی و پیشگیری از بعضی از سرطان ها. طریقه پخت این خورش به صورت معمول با استفاده از گوشت گاو و گوسفند می باشد. اما می توانید با استفاده از گوشت سفید نیز این طبخ را انجام دهید. این مورد را هم در نظر داشته باشید که این خورش را بدون گوشت هم می توانید طبخ کنید.
کاملا گیاهی آن را میل کنید و لذت ببرید. در ادامه این مقاله پخت این خورش لذیذ را در انواع مختلف شرح می دهیم. لازم به ذکر است آموزش طبخ این خورش برای ۴ نفر می باشد. اگر تمایل به زیاد و یا کم کردن تعداد نفرات دارید می توانید مقدار مواد ذکر شده در پایین را تقسیم و یا ضرب نمایید.
طرز تهیه خورش ریواس و آموزش آن
مواد لازم برای طبخ خورشت ریواس برای ۴ نفر
نعنا | ۵۰ گرم |
جعفری | ۲۰۰ گرم |
پیاز متوسط | ۲ عدد |
ریواس تازه | ۵۰۰ گرم |
روغن مایع | به اندازه کافی |
گوشت خورشتی | ۴۰۰ تا ۵۰۰ گرم |
رب گوجه فرنگی | ۱ قاشق غذا خوری |
نمک، فلفل سیاه، زردچوبه | به اندازه کافی |
دستور پخت:
برای تهیه این خورش لذیذ در ابتدا پیاز ها را پوست گرفته و به صورت نگینی خرد نمایید. در مرحله بعد یک قابلمه بر روی شعله قرار دهید. اندکی روغن به آن اضافه کنید. در این مرحله صبر کنید روغن داغ شود و بعد پیاز ها را به آن اضافه کنید. پیاز ها را در حدی تفت دهید که نرم شوند. در همین مرحله مقداری زردچوبه به پیاز های درحال پخت اضافه نمایید. هم زدن این مواد را تا جایی ادامه دهید که پیاز و زردچوبه به طور کامل با یک دیگر مخلوط شوند.
سپس گوشت مورد نظرتان را شسته و به صورت تکه های قرمه برش دهید. بعد از اتمام برش گوشت ها را به قابلمه پیاز و زردچوبه اضافه نمایید. در این مرحله گوشت را با پیاز و زردچوبه تفت دهید در حدی که گوشت به طور کامل تغییر رنگ دهد. بعد از تغییر رنگ گوشت، رب را به آن اضافه کنید، تفت دهید تا بوی خامی رب گرفته شود.
توجه داشته باشید رب گوجه فرنگی اگر به صورت کامل سرخ شود می تواند تاثیر فوق العاده ای بر روی رنگ خورش بگذارد. همچنین استفاده از رب حتی اندک، می تواند بر روی طعم خورش نیز تاثیر خوبی داشته باشد.
بعد از سرخ کامل رب در این مرحله دو لیوان آب به قابلمه اضافه کنید. زیر شعله را کم کنید تا این مواد در شعله پایین با یک دیگر مخلوط شوند. این کار، به مواد کمک می کند تا به آرامی طعم آن ها باز شود و خورش طعمی لذیذ داشته باشد. شاید بتوان اینگونه گفت شعله کم گاز در هنگام پخت این غذا یک فوت کوزه گری است. در همین زمان به سراغ ریواس و سبزیجات بروید تا آماده سازی آن ها را انجام دهید.
برای آماده سازی ریواس و سبزی های معطر در ابتدا نعنا و جعفری را ریز خرد نمایید. سپس با روغن تفت دهید تا سبزی ها کاملا سرخ شوند. سپس به سراغ ریواس می رویم. پوست ریواس را به صورت کامل جدا کنید. در مرحله بعد ریواس های پوست کنده را به قطعات ۱ تا ۲ سانتی متری خرد نمایید. در مرحله بعد ریواس های خرد شده را درون قابلمه بریزید و در اندکی روغن سرخ نمایید.
توجه داشته باشید ریواس را خیلی سرخ نکنید. تنها اندکی تفت دهید تا پایان طبخ خورش ریواس، ریواس ها بافت خود را از دست ندهند. در مرحله بعد و طبخ کامل گوشت سبزیجات را به قابلمه اضافه نمایید. در این مرحله به مقدار لازم از نمک و فلفل سیاه استفاده نمایید. این مواد یک ساعت درون قابلمه با شعله کم گاز پخته شوند. در مرحله آخر و ۳۰ دقیقه پایانی قبل از سرو غذا، ریواس را به قابلمه اضافه نمایید.
توجه داشته باشید برای خوشمزه تر شدن این خورش می توانید از اندکی آبغوره برای ترشی آن استفاده نمایید.
آبغوره را می توانید در دقیقه های پایانی قبل از سرو به غذا اضافه کنید. در پایان این خورش لذیذ را به همراه برنج سرو نمایید و از طبخ آن لذت ببرید.
بیشتر بخوانیم: طرز تهیه خورشت اناربیج شمالی و سنتی
نکاتی در خصوص طرز تهیه خورش ریواس
همانطور که در بالا تر نیز ذکر کردیم این خورش با انواع پروتئین ها قابل طبخ است. عده ای از افراد منع مصرف گوشت قرمز دارند. این افراد می توانند از گوشت مرغ به جای گوشت قرمز استفاده کنند. در ادامه نکاتی در خصوص طبخ این غذا با گوشت مرغ و لپه را آموزش می دهیم.
طرز تهیه خورش ریواس با لپه
توجه داشته باشید طبخ خورش ریواس اصیل و مجلسی بدون اضافه کردن لپه می باشد.
مواد مورد نیاز برای طبخ خورش ریواس با لپه:
ریواس | ۵۰۰ گرم |
لپه | ۱۰۰ گرم |
پیاز | ۱ عدد |
گوشت | ۵۰۰ گرم |
رب گوجه | ۱ قاشق غذاخوری |
زعفران | نصف قاشق چای خوری |
نمک و فلفل | به مقدار لازم |
طرز تهیه خورش ریواس با لپه:
برای پخت این خورش با لپه احتیاج است تا دو ساعت قبل از پخت غذا لپه ها را درون ظرفی خیس کنید و بگذارید بماند. با این کار نفخ لپه به طور کامل بر طرف می شود.
ریواس ها را شسته و پوست آن را بگیرید. در اندازه های ۱ تا ۲ سانتی متری ریواس ها را خرد کنید. پیاز ها را نگینی خرد کنید . درون قابلمه داغ شده بریزید. تفت دهید تا پیاز ها به صورت کامل نرم شوند. بعد از نرم شدن کامل پیاز ها گوشت های خرد شده را به قابلمه اضافه کنید. تفت دهید تا گوشت ها تغییر رنگ دهند. بعد از تغییر رنگ گوشت لپه هایی را که از قبل خیس کرده اید را از صافی رد کنید تا آب آن خارج شود سپس به قابلمه اضافه نمایید. در این مرحله رب را به قابلمه اضافه کنید و خوب هم بزنید تا رب به خوبی سرخ شود.
بعد از اضافه کردن لپه ها دو لیوان آب به قابلمه در حال پخت اضافه نمایید. شعله گاز را کم کنید تا این مواد در شعله کم بپزند. بعد از پخت کامل گوشت و لپه ها زعفران را دم کرده و به مواد اضافه نمایید. و در مرحله آخر و نیم ساعت قبل از سرو غذا ریواس ها را به خورش اضافه کنید و اجازه دهید خوب بپزد. بعد از گذشت نیم ساعت از اضافه کردن ریواس می توانید با اضافه کردن نمک و فلفل به مقدار لازم خورش را سرو نمایید.
توجه داشته باشید برای ترشی این خورش می توانید از آب غوره استفاده نمایید.
نکاتی در خصوص طرز تهیه خورش ریواس با مرغ
همانطور که در بخش های بالاتر ذکر کردیم استفاده از مرغ برای افرادی که منبع مصرف استفاده از گوشت قرمز را دارند مفید و قابل استفاده می باشد. در ادامه طرز تهیه خورش ریواس با مرغ را آموزش می دهیم.
مواد مورد نیاز برای تهیه خورش ریواس با مرغ
ریواس | ۵۰۰ گرم |
پیاز | ۲ عدد |
مرغ | ۴ تکه سینه |
جعفری | دویست گرم |
نعنا خشک | ۲ قاشق غذا خوری |
نمک و فلفل | به مقدار لازم |
طرز تهیه خورش ریواس با مرغ:
مراحل ابتدایی این طرز پخت مانند مورد مشابه یعنی طرز تهیه خورش ریواس با گوشت می باشد.
در این طرز پخت در ابتدا یک عدد پیاز به صورت نگینی خرد کنید و به قابلمه همراه با روغن اضافه کنید. زمانی که پیاز ها طلایی نشده اند ولی اندکی نرم شده اند سینه مرغ را به آن اضافه کنید و تفت دهید. در این مرحله نمک و فلفل را به مرغ اضافه کنید. دو لیوان آب به مواد اضافه کنید . اجازه دهید با شعله کم بپزد. در این مرحله ریواس ها را پوست کنده و خرد کنید. سپس پیاز دیگر را خرد کنید و با همراه جعفری خرد شده تفت دهید. در همین هنگام نعنا خشک را به این مواد اضافه کنید. چند دقیقه تفت دهید تا مواد به صورت کامل سرخ شوند.
در این مرحله بعد از سرخ شدن کامل مرغ سبزی های سرخ شده به همراه پیاز را به مواد اضافه کنید. بعد از اضافه کردن سبزی اجازه دهید این مواد ۴۰ دقیقه بر روی شعله کم گاز بپزند. دقیقا مانند مدل های مشابه طبخ این غذا، در ۳۰ دقیقه پایانی و قبل از سرو غذا باید ریواس ها را به قابلمه اضافه کنید. در این مرحله از نمک، فلفل و آبغوره در صورت تمایل به مقدار لازم استفاده نمایید.
سخن پایانی
با مصرف خورش ریواس و قرار دادن این خورش در برنامه غذایی خود از تاثیرات فوق العاده آن بر روی بدنتان مطلع خواهید شد. در این مقاله در خصوص طرز تهیه خورش ریواس اطلاعاتی را در اختیارتان گذاشتیم. امیدواریم با طبخ این غذا لذت کافی را از آن ببرید.