پای پرانتزی مشکلی رایج در میان کودکان و بزرگسالان است که با کمک روش های درمانی مختلف برطرف می گردد. در حقیقت در اثر عارضه پای پرانتزی، پاها در قسمت بیرون دچار خمیدگی و نوعی منحنی کمانی شکل می باشند. بیشترین سن شیوع این عارضه در میان کودکان یک تا دو سال می باشد. با این حال راهکارهای درمانی بسیاری برای برطرف نمودن این عارضه وجود دارد. جالب است بدانید که در بسیاری موارد، درمان های غیر جراحی در خصوص کودکان با نتایج سریع تری همراه است، چرا که کودکان هنوز در مرحله رشد قرار دارند و استخوان های آن ها از انعطاف بیشتری برخوردار است. البته این بدان معنا نیست که تنها راه بهبود پای پرانتزی در بزرگسالان عمل جراحی است، بلکه این عارضه با انجام حرکات اصلاحی پای پرانتزی بزرگسالان به راحتی قابل درمان می باشد.
در این مقاله به دنبال بررسی دلایل ایجاد پای پرانتزی و حرکات اصلاحی پای پرانتزی بزرگسالان می باشیم. بنابراین تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
پای پرانتزی چیست و مهم ترین دلایل ایجاد آن چه می باشد؟
همان طور که احتمالا می دانید پای پرانتزی نوعی عارضه رایج در میان کودکان است که موجب انحنای پا از محل زانو به بیرون می شود. در این عارضه فاصله ای غیر طبیعی میان قوزک پاها ایجاد شده که با ایجاد فاصله میان زانوها همراه است. این مشکل به انحراف مفصل زانو و کمانی شدن پاها منجر می شود. با وجود این که عارضه پای پرانتزی مشکل خاصی برای بیمار ایجاد نمی کند، اما درمان به موقع و سریع آن از ایجاد مشکلاتی در زانو و ضعف عضلات جلوگیری به عمل می آورد. در واقع یکی از مؤثرترین راه های درمان این عارضه، حرکات اصلاحی پای پرانتزی می باشد. به طور کلی عارضه پای پرانتزی به دلایل مختلفی ایجاد می گردد که در ادامه به توضیح هریک از آن ها می پردازیم.
بیشتر بخوانیم: برای تقویت زانو چه ورزش هایی انجام دهیم؟
زمینه های ارثی
این احتمال وجود دارد که عارضه پای پرانتزی در اثر وراثت به فرد منتقل شود. البته جای هیچ گونه نگرانی وجود ندارد، چرا که توانایی علم پزشکی در درمان این عارضه به اثبات رسیده است. جالب است بدانید که این عارضه به آسانی با استفاده از حرکات اصلاحی پای پرانتزی برطرف می گردد. در ارتباط با زمینه های شدید این بیماری نیز راه های درمانی زیادی وجود دارد.
بیماری های استخوان
مطالعات مختلف ثابت کرده است که ناهنجاری پای پرانتزی در نتیجه برخی از بیماری های استخوان ایجاد می شود. از شایع ترین انواع بیماری های استخوانی می توان به روماتیسم، فلج عضلانی، نرمی استخوان، پوکی استخوان، بیماری پاژه، بلانت، دیسپلازی استخوان، آرتریت روماتوئید و … اشاره کرد.
ضعف عضله
در ارتباط با ضعف عضلات می توان به کوتاهی عضله همسترینگ، ضعف عضلات دو سر رانی و کوتاهی عضله نیم وتری و نیم غشایی اشاره نمود.
سبک زندگی غلط و عادات رفتاری نادرست
بله کاملا درست است؛ بسیاری از عادات و رفتارهای ما با تأثیرات بدی بر روی فرم پاها و به طور کلی شکل بدن همراه است. مواردی از جمله زود راه رفتن کودک، اضافه وزن و چاقی، بد ایستادن و بد نشستن، استفاده از پوشک حجیم برای کودک و الگوی راه رفتن نادرست موجب تغییر فرم پاها می شود. لازم به ذکر است تمامی موارد مذکور از طریق حرکات اصلاحی پای پرانتزی قابل درمان می باشد.
آشنایی با حرکات اصلاحی پای پرانتزی
اکنون فرصت آن است تا نگاهی به آموزش حرکات اصلاحی پای پرانتزی داشته باشیم. به خاطر داشته باشید که انجام این ورزش ها تأثیر بسیار زیادی در درمان انحنای پای شما خواهند داشت.
حرکت بالا آوردن پا

برای انجام این حرکت از مجموعه حرکات اصلاحی پای پرانتزی کافی است بر روی زمین به پهلو دراز بکشید، به طوری که همه قسمت های بدن شما در یک مسیر قرار بگیرد. پای چپ خود را تا جایی که امکان پذیر است به سمت بالا بیاورید. توجه داشته باشید که بالا تنه نباید هیچ حرکتی داشته باشد. بعد از ۵ ثانیه پای خود را پایین بیاورید. درمان پای پرانتزی با کمک این حرکت در دو ست ده تایی قابل انجام است.
حرکت اسکات کامل با کمک گرفتن از میز
در این مرحله می بایست روبروی یک صندلی یا میز قرار بگیرید. با کمک میز اقدام به زدن اسکات نمایید. تا جایی که دردی احساس نمی کنید به سمت پایین بروید. انجام حرکات اصلاحی پای پرانتزی با کمک این روش در سه ست بیست تایی صورت می گیرد.

حرکت اسکات نیمه با کمک گرفتن از میز
وقت آن است تا خودتان را برای حرکت بعدی آماده نمایید. برای این منظور بهتر است بر روی یک صندلی یا میز بایستید. سپس با کمک میز اقدام به زدن اسکات نیمه نمایید. حرکات اصلاحی پای پرانتزی با کمک این حرکت در چهار ست بیست تایی قابل انجام است.

حرکت چرخش مفصل لگن
برای انجام این حرکت کافی است بر روی زمین بنشینید و دست های خود را در پشت سر نگه دارید. توجه داشته باشید که حالت زانوهای شما می بایست تا ۹۰ درجه به سمت جلو خم شده باشند. هریک از پاها را چندبار به داخل و خارج بدن بچرخانید. با انجام این حرکات متوجه کشش و انقباض عضلات داخلی ران خود خواهید شد. درمان پای پرانتزی با کمک این تمرین در سه ست ده تایی قابل تکرار است.

حرکت کشش انگشتان پا
در این حرکت با دو زانو بر روی پنجه های پا بنشینید. سپس با خم شدن به سمت جلو متوجه کشش عضلات کف پای خود خواهید شد. حال حرکت خود را مجدد شروع کنید. انجام این تمرین یکی از حرکات اصلاحی پای پرانتزی می باشد که می بایست در سه ست پانزده تایی صورت گیرد.

بهترین حرکات اصلاحی پای پرانتزی بزرگسالان با ورزش چیست؟
باید خاطر نشان ساخت که انجام حرکات اصلاحی پای پرانتزی بزرگسالان موجب بهبود محدودیت ها و دردهای ناشی از پای پرانتزی می شود. البته توجه داشته باشید که تأثیر این حرکات با توجه به شدت عارضه و دلایل ایجاد آن متفاوت خواهد بود. به طور کلی انجام حرکات اصلاحی با هدف تقویت عضلات باسن، لگن و زانوها به میزان زیادی در درمان این عارضه مؤثر می باشند.
مزیت حرکات اصلاحی در این است که انجام آن ها نیازی به صرف هزینه های گزاف و تجهیزات ندارد، بلکه با صرف کمترین هزینه قابل انجام می باشند. کافی است به منظور سهولت نرمش زانوی پرانتزی و نرمش پای پرانتزی نسبت به تهیه زیرانداز یوگا، کش مقاومتی و حوله لوله شده اقدام نمایید.
حرکات اصلاحی پای پرانتزی بزرگسالان؛ وال اسکات
یکی بهترین حرکات اصلاحی پای پرانتزی بزرگسالان، حرکت وال اسکات می باشد. برای انجام این حرکت باید صاف ایستاده و پاها را با فاصله از یکدیگر قرار دهید. سپس پاهای خود را به گونه ای که انگشتان شست در تماس با یکدیگر باشند، به داخل بچرخانید. اکنون به آرامی بدن خود را پایین بیاورید؛ تا جایی که احساس درد نداشته باشید. ۱۰ ثانیه در این وضعیت بمانید و سپس از جای خود بلند شوید. انجام این حرکات را ۱۰ بار تکرار نمایید.
بیشتر بخوانیم: ۱۰ نرمش تقویت مچ پا
انجام رول آپ در پیلاتس و یوگا
به منظور انجام نرمش پای پرانتزی کافی است روی کمر دراز کشیده و دست ها در کنار گوش هایتان قرار دهید. دقت کنید که آرنج ها باید کاملا صاف باشند. سپس به آرامی بر روی زمین بنشینید و نوک انگشتان دست خود را به نوک انگشتان پا نزدیک کنید. این حرکت را تا زمانی که در پاهای خود احساس کشش نمایید، ادامه دهید. سپس چند ثانیه در همان وضعیت بمانید. دقت کنید که زانوها به هیچ عنوان نباید خم شوند و پاها می بایست به طور کامل به یکدیگر چسبیده باشند. انجام رول آپ علاوه بر بهبود پای پرانتزی موجب تقویت عضلات پا و افزایش انعطاف بدن خواهد شد.
چهار قوس کوتاه
ابتدا روی زمین دراز کشیده و حوله ای لوله شده را در زیر زانو قرار دهید. حال زانوی خود را صاف کرده و انگشتان پای خود را طرف بالا نگه دارید. اکنون نوبت انقباض ماهیچه های سر می باشد. ۵ ثانیه در این وضعیت بمانید و پاهای خود را به آرامی پایین بیاورید. انجام ۱۵ الی ۲۰ بار چهار قوس کوتاه، منجر به تسکین درد خواهد شد.

کشش گروین
یکی دیگر از حرکات اصلاحی پای پرانتزی بزرگسالان، کشش گروین می باشد. برای انجام این حرکت بهتر است صاف ایستاده و پاهای خود را باز نگه دارید. وزن خود را به سمت چپ بدن منتقل نموده و زانوی چپ تان را خم کنید. از رو به جلو بودن زانوهای خود اطمینان حاصل کنید و تلاش کنید که ۳۰ ثانیه در این وضعیت بمانید. سپس به وضعیت اولیه خود بازگردید. در نهایت با تکرار این حرکات بر روی پای دیگر خود، تا سه بار این حرکات را انجام دهید.

کشش همسترینگ
برای انجام نرمش زانوی پرانتزی کافی است روی زمین بنشینید. آن گاه یکی از پاهای خود را دراز کرده و پای دیگر را به داخل خم نمایید. توجه داشته باشید که پاشنه پای خم شده باید با زانوی پای دیگرتان در تماس باشد. حال مچ پای دراز شده را به طرف خود خم کنید. سعی کنید یک دقیقه حالت خود را حفظ کنید. سپس جای پاهای خود را عوض کنید؛ به این صورت که نوبت خم کردن پای صاف و دراز کردن پای خم می باشد. این حرکات را تا سه مرتبه بر روی هریک از پاهای خود تکرار کنید.

سخن پایانی
همان طور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم، پای پرانتزی نوعی ناهنجاری بدنی است که به دلایل مختلفی در افراد ایجاد می شود. به خاطر داشته باشید که پای پرانتزی با روش های مختلفی قابل درمان است و نیازی نیست تا پایان عمر خود از این عارضه رنج ببرید. در حقیقت اگر علت ایجاد پای پرانتزی مواردی از قبیل سفتی عضلات لگن، ران و یا زانو باشد، امکان تقویت این نواحی از طریق حرکات اصلاحی پای پرانتزی وجود دارد.
لازم به ذکر است که فقط پزشک ارتوپد می تواند بهترین درمان برای اصلاح پای پرانتزی را پیشنهاد نماید، چرا که اگر بدون مشورت با پزشک اقدام به انجام این حرکات نمایید، این احتمال وجود دارد که مفاصل شما آسیب دیده و درد این عارضه به مراتب بیشتر گردد.