استرس نوعی اختلال است که میتواند مشکلات زیادی را برای ما به وجود بیاورد. دلایل گوناگون و متنوعی وجود دارند که ممکن است در نهایت به استرس شدید ختم شوند و در برخی موارد زندگی ما را مختل کنند. ما در این مقاله قصد داریم برای شما بیشتر در رابطه چیستی استرس، انواع استرس، و دلیل به وجود آمدن این اختلال برای شما صحبت کنیم. اگر به دنبال شناخت راه های کاهش اضطراب و استرس هستید و میخواهید که بیشتر در این رابطه اطلاعات کسب کنید، به شما پیشنهاد میکنیم که حتماً ما را تا انتهای محتوا همراهی کنید. ما در ادامه اطلاعات کامل و جامعی در این زمینه برای شما داریم و میتوانیم راهنمای شما در زمینه از بین بردن و یا حداقل کنترل این اختلال باشیم.

استرس چیست؟
قبل از بررسی انواع استرس، بد نیست کمی در رابطه با چیستی استرس و دلیل به وجود آمدن آن صحبت کنیم. استرس نوعی اختلال میباشد که در شرایط نامناسب به وجود میآید. در واقع هنگامی که شما در شرایطی قرار میگیرید که برنامهریزی آن را ندارید و یا از آن میترسید، بدن شما با استرس به شرایط موجود واکنش نشان میدهد. اتفاقات تهدیدآمیز، رخداد های ناهنجار، اتفاقات غیر قابل پیش بینی، عدم داشتن کنترل روی اوضاع و… جزو آن دسته از فاکتور هایی هستند که میتوانند استرس را با خودشان به همراه بیاورند. فاکتور های گوناگونی وجود دارند که میتوانند روی تشدید این اختلال تأثیرگذار باشند. اتفاقات کودکی، ژنتیک، اتفاقات تلخ اخیر، شرایط اجتماعی، شرایط اقتصادی، هورمون های موجود در بدن، و … مواردی هستند که میتوانند تا حد بسیار زیادی روی استرس تاثیر گذار باشند.
علائم استرس چیست؟

پیشتر برای شما گفتیم که اختلال استرس چگونه است و چه فاکتور هایی میتواند روی تشدید انواع استرس و اضطراب تاثیر گذار باشد. حال بهتر است برای شما در رابطه با علایم استرس صحبت کنیم. شناخت این علایم به شما کمک خواهد کرد تا راحتتر در زمینه تشخیص استرس خود قدم بردارید و سعی کنید که با اقدامات به موقع و مناسب، از بروز مشکلات شدیدتر در ادامه تا حد بسیار زیادی جلوگیری کنید. مواردی که میتوانند به عنوان علایم استرس شناخته شوند در لیست زیر برای شما آورده شدهاند.
• افسردگی شدید
• اضطراب
• بیقراری
• حملات ناگهانی یا پانیک اتک
• احساس ناراحتی
• احساس درد در نواحی مختلف بدن از جمله قفسه سینه
• خستگی شدید
• لرزش عضلات علیالخصوص انگشتان دست ها
• اختلالات خواب
• اختلالات خوراک
• فشار خون بالا
• ناراحتیهای معده و گوارشی
• ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن
• ریزش مو
• و…
هر کدام از این علائم میتوانند نشان دهنده وجود اختلال استرس در ذهن و روان شما باشند. خود شما نیز میتوانید با کمی دقت روی واکنش های بدنتان به اتفاقات خاص متوجه شوید که از اختلال استرس رنج میبرید یا خیر. به این موضوع دقت داشته باشید که تقریباً همه ما سطح خاصی از استرس را هم به صورت روزانه تجربه میکنیم و این اتفاق کاملاً طبیعی است. اما هنگامی که حس کردید استرس در حال مختل کردن روند زندگی شماست و مشکلات زیادی را برای شما به وجود میآورد، باید حتماً برای درمان این اختلال اقدام کنید.
بیشتر بخوانیم: خصوصیات افراد درونگرا چیست؟( نقاط قوت و ضعف این افراد را بشناسید)
بررسی انواع استرس

استرس ها میتوانند انواع گوناگون و متفاوتی داشته باشند. در حال حاضر دسته بندی های گوناگونی برای انواع استرس وجود دارد که هر کدام از این دستهبندی ها زیرمجموعه های گوناگونی را شامل میشوند. یکی از این گروه های مهم و قابل اتکا در نگاه علمی به استرس شامل سه نوع استرس لحظهای، مکرر، و مزمن میشود. ما در ادامه قصد داریم که بیشتر برای شما در رابطه با این انواع استرس صحبت کنیم. اما علاوه بر مواردی که در ادامه برای شما نام خواهیم برد، انواع استرس در زیر مجموعه دیگری نیز قرار می گیرند. برای مثال در یکی از این دسته بندی ها اختلالات استرس شامل استرس فیزیکی، احساسی، آسیبزا، حاد، پنهان و مثبت میشوند. اجازه دهید در ادامه بیشتر در این رابطه برای شما صحبت کنیم.
استرس کوتاه مدت و لحظهای
استرس کوتاه مدت و لحظهای همان طور که از نام آن پیداست یکی از انواع استرس میباشد که در فاصله زمانی بسیار کوتاه اتفاق میافتد. در این نوع استرس، تنش ها و افکار های خسته کننده و ناراحت کننده تمامی ذهن شما را در بر میگیرند و میتوانند باعث ایجاد اختلال در فعالیت های روزمره شما شود. مواردی مانند سردرد، درد های عصبی معده، تنش های عصبی، پریشانی و… جزو نشانه های استرس های کوتاه مدت یا لحظهای میباشند.
استرس های مکرر
استرس های مکرر از دیگر انواع استرس ها میباشند که علاوه بر درگیر کردن خود فرد، میتواند اطرافیان او را نیز تحت تاثیر قرار دهند. افرادی که از استرس های مکرر رنج میبرند معمولاً همیشه در حال غر زدن هستند و یک حالت پریشانی دائمی دارند. این افراد همواره به نقطه منفی هر اتفاقی نگاه میکند و همواره در حال انتقال انرژی منفی هستند. اگر حس میکنید همیشه عجله دارید و دیرتان شده و هیچ گاه نمیتوانید به درستی آرام بگیرید، احتمال وجود اختلال استرس مکرر در شما بالاست. عدم داشتن صبر و حوصله، آشفتگی، رقابت جویی زیاد و… جزو علائم و نشانه های استرس های مکرر میباشند. به این موضوع دقت داشته باشید که اگر این نوع اختلال استرس به موقع درمان نشود، میتواند مشکلات جسمی زیادی را به همراه داشته باشد. بیماری قلبی عروقی یکی از این صدمات میباشند.
استرس های مزمن
استرس های مزمن از دیگر انواع استرس ها میباشند که معمولاً ریشه در گذشته فرد دارند. افرادی که از این اختلال رنج میبرند همواره در مقابل کوچکترین مشکلات احساس شکست میکند و فکر میکنند که دیگر هیچ گاه راه فراری ندارند و نمیتوانند از مخمصهی به وجود آمده جان سالم به در ببرند. هنگامی که افراد در طول زندگی خود با مشکلات گوناگونی مواجه شوند و هیچ گاه نتوانند راهی برای حل کردن این مشکلات یا فراموش کردن آن ها پیدا کنند، دچار استرس های مزمن میشود. طبق تحقیقات موجود، تمامی بنای عقیده و اعتقاد در این افراد روی ترس بنا شده است. این افراد ممکن است در بسیاری از موارد تنها به واسطه ترسناک بودن برخی تصمیمات، هیچ گاه به سراغ آن ها نروند و ریسکی نکند. افرادی که دچار استرس های مزمن هستند، معمولاً افرادی گوشهگیر و منزوی میباشند که در برخی موارد بسیار پرخاشگر هستند.
راه های کاهش استرس

پیشتر برای شما گفتیم که استرس اختلالی طبیعی است و وجود مقداری از آن در زندگی روزمره ما ضروری به نظر میرسد. اگر شما حس میکنید که اختلال استرس در زندگی شما در حد معمول است، میتوانید با انجام برخی اقدامات و راهکار های ساده در جهت کنترل این رفتار و واکنش قدم بردارید. اما اگر حس میکنید که استرس پا را فراتر گذاشته و در حال مختل کردن زندگی شماست، بهتر است که حتماً با استفاده از اقدامات تخصصی روانشناسی، در جهت کنترل این اختلال قدم بردارید. در این شرایط، شما میتوانید با مراجعه به یک پزشک متخصص و با توجه به دستورات و نکاتی که او به شما میگوید، راحتتر در جهت کنترل این اختلال قدم بردارید. ما در ادامه قصد داریم برای شما در رابطه با برخی راهکار های ساده و آسان کاهش استرس صحبت کنیم. اگر قصد دارید که این راه حل ها را بشناسید، ما را همراهی کنید.
داشتن خواب کافی
یکی از سادهترین و آسانترین راه ها برای کنترل انواع استرس، داشتن خواب کافی است. طبق اطلاعات موجود کمخوابی میتواند اختلالات اضطرابی زیادی را با خودش به همراه داشته باشد. با داشتن خواب کافی شما میتوانید از ترشح هورمون های استرسزا در بدن خود تا حد بسیار زیادی جلوگیری کنید و به کنترل سلامت خودتان بپردازید. روش های ساده و آسانی وجود دارند که میتوانند به تنظیم خواب شما کمک کنند. مدیتیشن، بیدار شدن از خواب در صبح زود، ورزش کردن و… جزو آن دسته از اقداماتی هستند که میتوانند در تنظیم خواب شما تاثیرگذار باشند.
کم کردن مصرف کافئین
کافئین یکی از عوامل اصلی ایجاد استرس در دنیای امروز شناخته میشود. اگر شما کافئین زیادی در طول روز مصرف میکنید، میتوانید با کم کردن حجم این مادهای شیمیایی و یا حذف آن از رژیم غذایی خودتان، در کنترل استرس راحتتر قدم بردارید.

استفاده از علم روانشناسی
یکی از سریعترین و آسانترین راهحل هایی که میتوانند به شما در مبارزه با انواع استرس کمک کنند، مراجعه به روانشناسان و پزشکانی است که در این زمینه از تخصص کافی برخوردارند. به این موضوع دقت داشته باشید که در ۹۰ درصد مواقع برای از بین بردن استرس شما نیازی ندارید که دارو مصرف کنید. میتوانید تنها با گوش دادن به نکات و راه حل های پزشک خود و پیاده سازی آن ها در زندگی روزانه، تا حد بسیار زیادی در کنترل استرس موفق باشید.
برخی از داروهای گیاهی نیز وجود دارند که برای کاهش استرس قابل استفاده هستند. برای آشنایی با داروهای گیاهی ضد استرس، اینجا کلیک کنید.
محرک های استرس زا را از زندگی خود حذف کنید
از دیگر روش های کنترل انواع استرس ما میتوانیم به شناسایی و حذف انواع محرک ها اشاره کنیم. این محرک ها میتوانند فاکتور های متفاوتی باشند. از مکان های استرس زا که قبلاً اتفاقات ناگواری برای فرد در آنها رخ داده گرفته، تا دیدن یک شخص، جزو آن دسته از مواردی هستند که میتوانند به عنوان محرک استرس زا شناخته شوند. روش های گوناگونی وجود دارند که میتواند به شما کمک کنند تا محرک های خودتان را پیدا کنید. هنگامی که محرک ها را مشخص کردید، میتوانید با حذف آن ها زندگی خود یا تلاش برای کنترل آنها، راحتتر در جهت برطرف کردن اختلال استرس در زندگی خود قدم بردارید.
در مقاله جامعی به راه های کاهش استرس پرداختیم که می توانید از اینجا مطالعه کنید.
سخن پایانی
اختلال استرس اختلال آزارد هندهای است که میتواند روند لذت بردن ما از اتفاقات خوب زندگی را نیز تحت تاثیر قرار دهد. برای داشتن زندگی روانی و حتی جسمی سالم، شما باید در جهت درمان این اختلال، اقداماتی را انجام دهید.