با افزایش اعتماد به نفس در کودکان، میتوان آینده آنها را روشن کرده و به صورت غیر مستقیم، تاثیر قابل توجهی در رشد مهارتها و استعدادهای آنها داشت. اگر به کودک، آموزش داده شود که شخصیت واقعی خودش را بشناسد و نسبت به تقویت خوبیها و کاهش ضعفها، نهایت تلاش خود را به کار گیرد، مسیر درستی در جهت افزایش اعتماد به نفس در او، انتخاب شده است.
تعریف اعتماد به نفس در کودکان توجه به ریسک پذیری بالا، توان مضاعف در هنگام برخورد با مسائل و مشکلات و قدرت بیان راه حلهای مطلوب در شرایط مختلف است که شخصِ دارنده این صفات، نمونهای از یک کودک با اعتماد به نفس بالا میباشد. کودکی که برای نفس خودش، ارزش و اهمیت زیادی قائل است، قطعا تربیت درستی داشته و در همین مسیر با قدرت تمام پیش خواهد رفت. آینده چنین کودکی نیز، مشخص و روشن است. چرا که؛ در زمان هم صحبتی با افراد دیگر نیز، انتقال دهنده انرژی مثبت به آنها خواهد بود. همین امر، محبوبیت او را در جامعه افزایش داده و موفقیت مضاعفی برای او به همراه خواهد داشت.

اهمیت افزایش اعتماد به نفس در کودکان
افزایش اعتماد به نفس در کودکان، باعث خواهد شد تا آنها به تواناییهای خود اعتماد کرده و در محافل مختلف با اقتدار تمام حضور داشته باشند. حال این محافل میتواند مدرسه در دانش آموزی، دانشگاه در دانشجویی و محیط کار و زندگی در بزرگسالی باشد. این حضور توانمند و مقتدرانه در محیطهای مختلف، باعث خواهد شد تا افراد مهارت فکری و عقلی، مضاعفی داشته و بهترین جایگاه شغلی و تحصیلی را به دست آورند. چرا که؛ نگرانی از بابت خود کم بینی نداشته و با خیال راحت و اعتماد به خود، مسیرهای ناهموار را نیز، به راحتی پشت سر میگذارد.
تربیت درست، یک عامل موثر در افزایش اعتماد به نفس در کودکان
برای افزایش اعتماد به نفس در کودکان باید روشهای هوشیاری و قدرت حل مسائل و مشکلات به آنها آموزش داده شود. اگر کودکان بتوانند این روحیه را در خود تقویت کنند با موقعیتهای درست و منطقی رو به رو شده و از انجام اشتباهات مکرر خودداری میکنند. روحیه قدرتمند علاوه بر افزایش اعتماد به نفس، باعث موفقیت و رشد کودکان خواهد شد. تنها در این صورت است که یک کودک به خودش اعتماد کرده و با آگاهی و دانش تمام به سوی مشکلات بزرگ و کوچک خود پیش میرود. البته گاهی اوقات، کودکان نمیتوانند آن طور که باید، با مسائل برخورد کنند. به عنوان مثال، دانش آموز پیش دبستانی را در نظر بگیرید. او در اولین روز مدرسه و زمانی که قرار است از مادر خود جدا شود، دلهره و استرس فراوانی دارد. چرا که قبل از مدرسه، برای رویایی با آن محیط، آماده نشده است.
اگر در شش سالِ سپری شده کودک، طوری با او رفتار میشد که به شخصیت قدرتمند و پرتوان خود پی میبرد، مسلما در زمان ورود به مدرسه، شرایط، جور دیگری میبود. افزایش اعتماد به نفس در کودکان باید از سنین پایین مورد توجه قرار گیرد تا سرمایهای برای آینده باشد. حال او با یک مکان بسیار بزرگ و جمعیتی گسترده مواجه شده است که هیچ شناخت و آشنایی از آنها ندارد. همین امر باعث خواهد شد تا در مقابل کوچکترین مشکل، خود را باخته و اعتماد به نفس خود را از دست دهد. با این حساب؛ یکی از دلایل کمبود اعتماد به نفس کودکان، همین ناآگاهی دانش آموز و عدم راهنمایی آنها از طرف والدین است.
عوامل موثر در کمبود اعتماد به نفس کودکان

کمبود اعتماد به نفس در کودکان، دلایل زیاد و مشخصی دارد که با شناسایی آنها میتوان مجددا به راه درست و منطقی بازگشت و کودک را در جهت اصولی زندگی و تحصیلی، همراهی کرد. حال اگر موافق باشید به دلایل کمبود اعتماد به نفس کودکان به طور کاملا تخصصی بپردازیم.
نقش مسئولان و مدیران مدرسه در افزایش اعتماد به نفس کودکان
درست است که والدین، نقش مهم و اساسی در افزایش اعتماد به نفس در کودکان دارند. اما نمیتوان از اهمیت مدیران و معلمان موجود در مدرسه نیز، غافل شد. اگر والدین هم تربیت درستی در این باره برای کودک خود داشته باشند بی کفایتی و بی مسئولیتی معلمان مدرسه میتواند، اعتماد به نفس را در کودکان تضعیف و کمرنگ نماید. به همین دلیل گفته میشود بهتر است تحقیقات درستی در خصوص مدرسه و محل آموزش کودک داشته باشید. در مدارسی که به رشد فکری و خلاقیت کودک اهمیت زیادی داده میشود، کودکان در موازات با تربیت خانوادگی خود پیش میروند و بهترین نتایج تحصیلی و علمی را برای مدرسه و والدین خود، به ارمغان میآورند.
مسئولان مدرسه برای افزایش اعتماد به نفس در کودکان باید اجرای برنامههای گروهی یا فردی را تدارک بینند. در این صورت، شناسایی استعدادهای نهفته در کودک نیز، آسان خواهد بود. در این گونه فعالیتها، صفر تا صد کارها و فعالیتها به عهده خود دانش آموز میباشد و این، اولین بار است که او مسئولیت کارها را به تنهایی به عهده دارد. بنابراین نهایت سعی و تلاش خود را انجام میدهد که بهترین، باشد. اگر اعتماد به نفس بالایی در این زمینه داشته باشد با تکیه بر آن، مسیر موفقیت را به آسانی طی میکند.
ترس و استرس را از کودک خود دور کنید!

مسئولین مدرسه و والدین در جهت افزایش اعتماد به نفس در کودکان، وظیفه مهم دیگری نیز، به عهده دارند. همانطور که میدانید، ترس، عامل مهمی برای شکست است. با این حساب، کودکی که با ترس بزرگ شده نمیتواند اعتماد به نفس بالایی داشته باشد. به همین دلیل، ابتدا به والدین توصیه میشود تا ترس و عوامل پدید آورنده آن را از کودک خود دور کنند. سپس به مسئولین مدرسه پیشنهاد میشود که با دوری از وضع مقررات نامناسب و غیر منطقی، کودک را در محیط یادگیری سختگیرانه قرار ندهند. ترس باعث میشود تا کودک اشتباه کند و این اشتباهات مداوم، تاثیر آزار دهنده و بدی در روند رشد و پیشرفت او خواهد داشت. در نهایت، این عوامل دست به دست هم میدهند و اعتماد به نفس کودک به طور ناگهانی کاهش خواهد یافت. با این حساب، افزایش اعتماد به نفس در کودکان با کاهش ترس و استرس، رابطه مستقیم دارد.
محبت عامل مهمی برای افزایش اعتماد به نفس در کودکان
محبت عامل مهمی برای افزایش اعتماد به نفس در کودکان است. سرکوب و سرزنش کودکان میتواند از آنها یک انسان سرخورده و ضعیف بسازد که با افزایش سن، این سرخوردگی نیز، همراه آنها خواهد بود. اگر به گذشته و دوران کودکی برخی افراد ناموفق و شکست خورده در زندگی توجه کرده باشید، مسلما خلا عاطفی و عدم توجه از طرف خانواده و اطرافیان را مشاهده خواهید کرد. ذاتِ انسان با محبت، توجه، تشویق و تایید عجین شده است. به عبارتی، تمام این موارد باعث خواهند شد تا یک فرد، عزت و اعتماد به نفس دائمی به دست آورده و با همین صفت خوب و مطلوب در کشف استعدادهای دیگر خود، گام بردارد. حال شما به این نکته توجه داشته باشید که یک تشویق جزئی و یک تنبیه محدود هر دو به یک اندازه در شکل گیری مثبت و یا منفی کودک نقش دارند.
والدین و افراد مسئول در این زمینه میتوانند با تقویت مهارتها و ظرفیتهای خود، راههای افزایش اعتماد به نفس در کودکان را شناسایی کرده و آنها را تقویت نمایند. علاوه بر این، والدین با مطالعه کتابهای مرتبط در این زمینه قادر خواهند بود این خصلت را در کودکان به طور کاملا منطقی و آگاهانه افزایش دهند. کتابهای موثر و زیادی برای تقویت اعتماد به نفس کودکان وجود دارند که با جستجوی عبارت” کتاب افزایش اعتماد به نفس در کودکان” میتوانید از اطلاعات و دانش آنها، نهایت بهره را داشته باشید.
تایید کودک توسط والدین باعث افزایش اعتماد به نفس در او میشود.
افزایش اعتماد به نفس در کودکان با تایید شدن آنها، رابطه مستقیمی دارد. تمام انسانها، تمایل دارند تا برای هر عمل و کاری که انجام میدهند، مورد تایید قرار گیرند. حال شما یک کودک را تصور کنید که برای دریافت تایید والدین خود، مشتاق و پیگیر است. اگر کودکان، کار مورد علاقه خود را انجام دهند و بر این موضوع تاکید کنند که آن کار درست است، والدین نیز، باید با آنها همراهی کنند. حتی اگر آن کار از نظر آنها نامطلوب باشد. البته با تدبیر و درایت والدین، میتوان بدون سرزنش کودک را در جهت درست و مسیر منطقی قرار داد.
فقط سعی شود که کوچکترین سرزنش و تنبیهی برای کودک در نظر گرفته نشود. چرا که؛ این کار نه تنها به بهبود وضعیت کمکی نخواهد کرد بلکه اعتماد به نفس کودک را نیز، تا حد بسیار زیادی کاهش خواهد داد. پس تایید والدین برای کارهای درست کودک و متوجه کردن او برای کارهای اشتباهش باعث خواهد شد تا روند اعتماد به نفس سیر صعودی پیدا کند. علاوه بر این، به واسطه تایید و ترغیب کودک به انجام کارهای درست، حس دوست داشته شدن و ایجاد محیط امن در بستر خانواده، پر رنگتر میشود.
بیشتر بخوانیم: اصول تشویق کودکان
تجربههای نامناسب در کودکی

در برخی مواقع، کودکان شرایط بحرانی نامناسبی تجربه میکنند که این وضعیت، روحیه بدی برای آنها ایجاد میکند. این روحیه بد باعث کاهش اعتماد به نفس در کودکان شده و تا بزرگسالی نیز با آن بحران دست و پنجه نرم میکنند. آزار جنسی یکی از این عوامل است. به دلیل تخصصی بودن این موضوع، در صورت مشاهده چنین شرایطی مراجعه به یک روانشناس متخصص، مناسبترین کار ممکن است. مددهای روانشناسی میتواند گره گشای مشکلات کودکان و والدین آنها در این زمینه باشند.
سخن پایانی
افزایش اعتماد به نفس در کودکان باعث خواهد شد تا شما یک کودک شاد در کودکی و خوشبخت در بزرگسالی داشته باشید. اعتماد به نفس پایین، راه را برای رشد کودک محدود میکند و چه بسا مسیرهای نادرست را به کودک نشان دهد. منظور از مسیرهای نادرست، حس سرخوردگی است که با کودک همراه میشود. این حس باعث خواهد شد تا کودک، خود را یک فرد ناتوان دیده و کارهای اشتباه زیادی انجام دهد. با این حساب، تقویت حس اعتماد به نفس در کودکان با آموزش و مطالعه کتابهای مفید در این زمینه، مهم و ضروری است.