آیا درمان بیماری ام اس امکان پذیر است؟

آیا درمان بیماری ام اس امکان پذیر است؟

بیماری ام اس یکی از بیماری های سیستم عصبی است که متاسفانه برخی از مردم جهان و کشور ایران به این بیماری مبتلا شده اند. این بیماری حتی می تواند افراد در سنین پایین را درگیر کند و مشکلات زیادی را از جمله مشکل در راه رفتن، مشکل در کنترل کردن ادرار و … به وجود آورد. با توجه به اینکه بسیاری از مردم این بیماری را به عنوان یک بیماری حاد و نگران کننده می شناسند، خیلی از افراد تصور می کنند که درمان بیماری ام اس امکان پذیر نیست. اگر شما هم تصور می کنید که این بیماری درمان ندارد و یا نمی توانید آن را کنترل کنید، با ما در ادامه این مقاله همراه باشید.

توضیحی مختصر در مورد ام اس

درباره بیماری ام اس

بیماری ام اس که با نام مولتیپل اسکلروزیس (Multiple Sclerosis) نیز شناخته می شود، یک نوع بیماری سیستم عصبی مرکزی است. این نوع بیماری در گروه بیماری های مزمن قرار می گیرد و نشان دهنده یک نقص در سیستم ایمنی بدن است. در بیماری ام اس، سیستم ایمنی بدن به اشتباه به غلاف میلین رشته های عصبی حمله می کند و آن ها را از بین می برد.
این غلاف های سفید رنگ، نقش مهمی در انتقال پیام های عصبی از مغز به اندام های مختلف را دارند. به همین خاطر، با تخریب آن ها مشکلات زیادی برای اندام ها و ارگان های مختلف بدن به وجود می آیند.

برای تشخیص بیماری ام اس به چه دکتری مراجعه کنیم؟

بیماری ام اس از جمله بیماری های پیشرونده ای است که درمان هر چه سریع تر آن اهمیت بسیار زیادی دارد. به همین خاطر، شاید برای بسیاری از افراد این سوال پیش بیاید که برای تشخیص ام اس به چه دکتری مراجعه کنیم؟ متخصص مغز و اعصاب، یکی از بهترین متخصصین برای تشخیص بیماری ام اس شناخته می شود.
بنابراین، در صورتی که هر گونه علائمی که نشان دهنده این بیماری می باشند را مشاهده کردید، حتما به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید تا علائم شما بررسی شوند. پزشک ممکن است برای تشخیص این بیماری، از شما درخواست کند تا یک سری آزمایش های پزشکی انجام دهید.

آیا درمان بیماری ام اس امکان پذیر است؟

آیا درمان بیماری ام اس امکان پذیر است؟

حتما شما هم تا به حال در مورد اینکه بیماری ام اس درمان ندارد، شنیده اید. واقعیت این است که تا به امروز، هیچ روش درمان مشخصی برای این بیماری وجود نداشته است. اما نمی توان گفت که درمان بیماری ام اس امکان پذیر نیست. به طور کلی، می توان علائم این بیماری را تا حد زیادی کنترل کرد و از پیشرفت بیماری جلوگیری نمود.
برای درمان این بیماری، ممکن است پزشکان زیادی به شما کمک کنند. متخصص مغز و اعصاب، فیزیوتراپیست، گفتاردرمان و … از جمله این پزشکان هستند.

روش های درمان بیماری ام اس

به طور کلی برای درمان بیماری ام اس، باید ابتدا علائم فرد به دقت بررسی شود و بر اساس علائم وی بهترین روش در نظر گرفته شود. چرا که طبق توضیحات داده شده، امکان درمان این بیماری به طور کامل وجود ندارد و فقط می توان علائم این بیماری را کنترل کرد. در ادامه بسته به علائم این بیماری، روش های درمان آن را ذکر می کنیم.

• درمان عود مولتیپل اسکلروزیس

یکی از علائمی که معمولا بیماران مبتلا به ام اس آن را تجربه می کنند، عود ناگهانی بیماری است. بهتر است که بیماران در صورت مشاهده هر گونه علائم عود در خودشان، با پزشک خود مشورت کنند تا در صورت نیاز از خدمات درمانی مناسب کمک بگیرند.
اما معمولا می توان این مشکل را با مصرف قرص های استروئیدی به مدت ۵ روز و یا استفاده از روش تزریق داروی استروئید به مدت ۳ الی ۵ روز، کمک گرفت. لازم به توضیح است که این قرص و آمپول ها نمی توانند به طور کامل این بیماری را درمان کنند. اما برای مدت زمان کوتاهی، علائم بیماری ام اس را کنترل می کنند.

• درمان خستگی در ام اس

بسیاری از افرادی که مبتلا به بیماری ام اس هستند، خستگی و کوفتگی را تجربه می کنند. ممکن است برخی از داروها برای کنترل خستگی بیماران تجویز شوند که باعث کنترل این علامت در بیماران می گردند. همچنین می توان با تنظیم مدت زمان خواب، جلوگیری از مصرف برخی از داروها، حفظ الگوی خواب سالم و … این علامت در بیماری ام اس را کنترل کرد.

• درمان اسپاسم و سفتی عضلانی

یکی از مشکلات رایج دیگر در بیماری ام اس، اسپاسم و سفتی عضلات است. برای درمان بیماری ام اس و کاهش این علامت، بهتر است که از فیزیوتراپی کمک گرفته شود. تمرینات کششی می توانند اسپاسم های عضلانی را تا حد زیادی کاهش دهند. در صورت نیاز، ممکن است پزشک برخی از داروهای شل کننده عضلانی را تجویز کند که برای درمان اسپاسم عضلانی شما مفید هستند؛ اما مصرف مداوم آن ها می تواند برای بدن مضر باشد و عوارض زیادی را به همراه داشته باشد.

بیشتر بخوانیم: معرفی انواع ورزش برای شانه درد

• درمان مشکلات حرکتی

برای درمان بیماری ام اس، لازم است که حتما مشکلات حرکتی مورد بررسی قرار گیرند. مشکلات حرکتی یا در اثر اسپاسم عضلانی و یا در اثر ضعف عضلات، سرگیجه و عدم تعادل به وجود می آیند. برای درمان مشکلات حرکتی در بیماری ام اس، ممکن است بتوانید از روش های زیر کمک بگیرید و شاهد بهبود علائم خودتان باشید.
 یک برنامه ورزشی تحت نظارت فیزیوتراپیست
 انجام تمرین های مناسب برای حفظ تعادل
 مصرف داروی سرگیجه یا لرزش
 استفاده از وسایل کمک حرکتی، مانند عصا یا گاهی اوقات ویلچر
 سازگاری های خانگی، مانند آسانسور پله ها یا نرده ها

ورزش برای بیماری ام اس

بیشتر بخوانیم: آیا ورزش برای ام اس مفید است؟

• درمان درد عصبی

در عصبی ایجاد شده در بدن شما معمولا تیز و کوبنده است. شما زمانی این درد را احساس می کنید که حساسیت شدیدی در پوست شما به وجود بیاید. برخی از داروها می توانند باعث کنترل درد عصبی در بیماران مبتلا به ام اس شوند.
همچنین، فیزیوتراپیست می تواند با ارائه برنامه های ورزشی، به کاهش درد عصبی ناشی از ام اس کمک کند. در صورتی که درد بیمار شدید باشد، می توان برای درمان ام اس و درد عصبی ناشی از آن، داروی مسکن مصرف کرد. دستگاه تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست که با نام TENS شناخته می شود، برای کنترل این علامت نیز مفید است.

• درمان مشکلات تفکر، یادگیری و حافظه

برای درمان مشکلات تفکر، یادگیری، حافظه و عاطفی، ممکن است به یک روانشناس عصبی نیاز داشته باشید. روانشناس و روانپزشک می توانند با بررسی علائم شما، سعی در رفع مشکلات شما کنند. برخی از افراد دارای بیماری ام اس، شاهد علائم ناگهانی عاطفی هستند. به طور مثال، به صورت ناگهانی می خندند یا گریه می کنند. این افراد نیز باید با کمک روانشناس علائم خود را کنترل کنند.

• درمان مشکلات جنسی

آقایانی که مبتلا به ام اس هستند، معمولا بیشتر به دنبال درمان بیماری ام اس می باشند. دلیل این موضوع مشکلات جنسی است که برای آقایان به وجود می آیند. مردان مبتلا به ام اس، به سختی می توانند یک رابطه جنسی لذت بخش داشته باشند. دریافت خدمات مشاوره جنسی، می تواند به رفع مشکلات جنسی در بیماری ام اس کمک کند.

بیشتر بخوانیم: آنچه لازم است از فواید حرکات کششی بدانیم

• درمان مشکلات مثانه

به طور کلی، بیماران مبتلا به ام اس شاهد دو علامت رایج مربوط به مثانه هستند. برخی از آن ها قادر به تخلیه مثانه خودشان نیستند و یا از عدم کنترل مثانه خودشان رنج می برند. برخی از افراد نیز از ادرار مکرر به خصوص در طول شب رنج می برند. برای درمان بیماری ام اس و این مشکل از این بیماری، می توان از روش های مختلفی مانند دارودرمانی، استفاده از کاتترها و … کمک گرفت.

• درمان مشکلات روده

ممکن است برخی از بیماران مبتلا به ام اس، شاهد یبوست خفیف تا متوسط باشند که با داروهای مختلف قابل درمان هستند. گاهی اوقات نیز برخی از بیماران مبتلا به ام اس، بی اختیاری مدفوع دارند که می توان با کمک فیزیوتراپیست و تقویت روده ها، این مشکل را برطرف کرد.

مدیریت علائم بیماری ام اس

مدیریت علائم بیماری ام اس

اگرچه درمان بیماری ام اس به طور کامل امکان پذیر نیست؛ اما داروهای مختلفی وجود دارند که می توانند باعث کاهش دفعات عود شوند. این داروها به صورت تزریقی و قرص قابل استفاده اند. البته در مصرف داروهای کنترل کننده بیماری ام اس نیز نباید زیاده روی شود، چرا که مصرف بیش از اندازه از هر یک از این داروها برای بدن مضر هستند.
با کمک داشتن برنامه ورزشی منظم، مصرف داروها، مراجعه به پزشک و دنبال کردن برنامه های فیزیوتراپیست، می توان تا سال ها با بیماری ام اس زندگی کرد. بنابراین، بدون درمان این بیماری، امکان زندگی کردن با این بیماری هم وجود دارد. فقط کافیست که بتوانید علائم آن را کنترل کنید.

سخن پایانی
می دانیم که برای بسیاری از افراد مبتلا به ام اس و نزدیکان آن ها این سوال وجود دارد که آیا درمان بیماری ام اس امکان پذیر است یا خیر؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که درمانی برای بیماری ام اس وجود ندارد. اما می توان با توجه به توضیحات داده شده در این مقاله، این بیماری را کنترل و مدیریت کرد. این روزها، بسیاری از مردم مبتلا به ام اس، در حال زندگی کردن با این بیماری هستند.

درباره نویسنده

مطالب مرتبط