در این مطلب قصد داریم تا در رابطه با آزمایش تیروئید صحبت کرده و اطلاعات کاملی در این زمینه به شما ارائه دهیم. به گونه ای که پس از انجام این آزمایش بتوانید به صورت کامل آن را بررسی نمایید و نتایج آن را آنالیز نمایید. پس تا پایان آن ما را همراهی کنید تا اطلاعات مفیدی به دست آورید.

آزمایش تیروئید نیاز همه افراد جامعه
اکثر افراد جامعه باید به صورت دوره ای آزمایش خون بدهند تا بتوانند از وضعیت بدن خود آگاهی داشته باشند. اگر آزمایش کلی از بدن گرفته شود می توان به صورت دقیق وضعیت کلی بدن اطلاعات مفیدی به دست آورد. حال در این قسمت قصد داریم به بررسی آزمایش تیروئید بپردازیم. اگر شما دائما در طول روز حس کسلی و خستگی دارید. یا دچار خشکی شدید پوست هستید و از ریزش مو رنج می برید. یا همیشه احساس سردی شدید در ناحیه دست و پا دارید ممکن است به خاطر مشکل در غده تیروئید شما باشد. البته این مشکلات دلایل بسیار زیادی دارد.
اما پزشک مربوطه یک آزمایش تیروئید نیز برای شما تجویز می کند تا عملکرد این غده درون بدن شما بررسی گردد. با انجام آزمایش تیروئید می توانید تمام مشکلاتی که مربوط به این غده در بدن می باشد را بررسی کرده و به رفع آن ها بپردازید. بر اساس آزمایش هایی که در کل دنیا به وجود آمده است مشخص شده از هر ۱۰ نفر یک نفر با مشکلات مربوط به غده تیروئید درگیر می باشد. حال این مشکلات به کم کاری و پر کاری تیروئید ربط پیدا می کند. تیروئید دارای هورمون های مختلفی می باشد که اگر شما این آزمایش را انجام دهید می توانید تمام این هورمونها را بررسی کرده و میزان آن ها را درون بدن خود متوجه شوید.
بررسی انواع هورمون تیروئید
در مطالب بالا عنوان کردیم با انجام آزمایش تیروئید افراد می توانند تمام هورمون های این غده را درون بدن خود بررسی نمایند. اولین هورمون T4 می باشد. این هورمون به نام تیروکسین نیز معروف می باشد و در جریان خون بدن همه افراد وجود دارد. این هورمون نقش بسیار مهم و مستقیمی بر روی خلق و خوی افراد دارد. در آزمایش تیروئید نوع آزاد این هورمون اندازه گیری می شود و به این صورت عملکرد غده تیروئید ارزیابی می گردد. به طور کلی اگر اندازه این هورمون از محدوده نرمال پایین تر باشد نشان دهنده کم کاری تیروئید است و بیماری هیپوتیروئیدیسم را به وجود می آورد. اما اگر مقدار این هورمون درون خون بالاتر از حد معمولی باشد نشان دهنده پرکاری تیروئید است و بیماری هیپرتیروئیدیسم را در بدن افراد به وجود می آورد.
هورمون T3 نوع دیگری از هورمون های تیروئید می باشد که به نام تری یدوتیرونین نیز نامیده می شود. این هورمون یک نقش بسیار مهم در بدن دارد و آن کنترل عملکرد عضلات بدن و عملکرد درست دستگاه گوارش مغز می باشد. افرادی که هورمون T4 در بدن شان بالاتر از حد نرمال باشد دچار پرکاری تیروئید هستند.از این هورمون برای مشخص کردن بیماری کم کاری تیروئید استفاده نمی شود. زیرا دقت بالایی برای این کار ندارد.

بررسی انواع آزمایش های مرتبط با تیروئید
آزمایش تیروئید دارای انواع مختلفی است که این آزمایش ها به بررسی عملکرد غده تیروئید می پردازند. اولین آزمایش مرتبط در این زمینه آزمایش T3 می باشد. به طور کلی پزشک زمانی آزمایش را برای افراد تجویز می نماید که در آزمایش های قبلی پرکاری تیروئید نشان داده شده باشد. در این صورت انجام این آزمایش جزو الزامات می باشد.
نوع دیگری از آزمایش تیروئید آزمایش T4 است. این هورمون می تواند مقدار هورمونی که از غده تیروئید ترشح می شود را به صورت دقیق نشان دهد. آزمایش دیگر آزمایش TSH است. شاید برای شما سوال پیش بیاید که TSH در آزمایش خون چیست. این هورمون توسط هیپوفیز ترشح می شود و می تواند بر روی عملکرد غده تیروئید تاثیر بگذارد. تست T3 resin uptake یک تست دیگر می باشد که این تیت در آزمایش خون می تواند اندازه هورمون لبولین را مشخص کند. این هورمون یکی از هورمون های غده تیروئید می باشد که به تیروکسین نیز وصل است. اگر سطح هورمون T3 در بدن افراد افزایش پیدا کند TBG کاهش پیدا می نماید. البته در نظر داشته باشید اگر TBG بالا باشد و از حد نرمال عدد بیشتری را نشان دهد نشان دهنده وجود مشکلات کلیوی یا عدم جذب پروتئین به میزان کافی در بدن افراد می باشد.
اما اگر TBG پایینتر از حد نرمال باشد نشان دهنده افزایش سطح استروژن در بدن فرد است. به دلایل متفاوتی در بدن افراد این هورمون افزایش می یابد. به عنوان مثال افرادی که چاق هستند و یا افراد باردار ممکن است استروژن در بدن آن ها از حد نرمال عدد بالاتری را نشان دهد.

بررسی دلایل افزایش و یا کاهش T3 resin uptake
اگر میزان این هورمون در آزمایش تیروئید عدد زیادی را نشان دهد به دلیل مشکلاتی مانند اختلال کلیوی، عدم جذب پروتئین، افزایش سطح اوره، مبتلا بودن به بیماری های کبدی مزمن، پرکاری تیروئید، سوءتغذیه پروتئین، مصرف زیاد آنتی بیوتیک ها، ابتلا به سندروم نفروتیک و … می باشند.
حال اگر این هورمون در آز مایش تیروئید از حد نرمال پایین تر باشد می تواند نشان دهنده افزایش وزن و چاقی، افزایش سطح استروژن، هایپر پروتئینی مادرزادی و بارداری باشد. پس عدد این آزمایش بسیار مهم است. زیرا هر عدد می تواند نشان دهنده وجود یک مشکل و بیماری در بدن فرد باشد. افراد بهتر است در اولین فرصت و در سریعترین زمان ممکن به بررسی مشکلات خود پرداخته و به رفع آن ها بپردازند. افراد با دادن آزمایش تیروئید و دریافت جواب آزمایش تیروئید می توانند بسیاری از مشکلات موجود در بدن خود را متوجه شده و به رفع آن بپردازند.
آزمایش تیروگلوبین
نوع دیگر آزمایش تیروئید وجود دارد و آن TG می باشد. این هورمون یک شکل ذخیره شده از هورمون های دیگر مانند هورمون T4, T3 می باشد. TG توسط سلول های طبیعی تیروئید و یا سلول های سرطانی درون بدن افراد ساخته می شود. اگر این هورمون درون بدن افراد افزایش پیدا کند نشان دهنده اختلال در عملکرد غده تیروئید می باشد. البته تغییر در سطح این هورمون به عوامل بسیار مختلفی مثل سطح آسیب به تیروئید و حجم توده بافت تیروئید بستگی دارد. اگر این هورمون در داخل بدن افراد از یک حد نرمال پایین تر باشد نشان دهنده عدم تکامل تیروئید مادرزادی در بدن افراد است. اگر این هورمون در بدن افراد از حد نرمال بیشتر باشد می تواند نشان دهنده بیماری های تیروتوکسیکوز، گواتر، گریوز و … باشد.
شرایط آزمایش تیروئید
افرادی که قصد دارند آزمایش تیروئید را انجام دهند باید یه سری شرایط و اصول را رعایت کنند. بعضی از پزشکان معتقدند که برای آزمایش تیروئید نیاز به ناشتا بودن نیست. اما بعضی دیگر اعتقاد دارند برای انجام این آزمایش باید فرد بیمار ۸ تا ۱۲ ساعت ناشتا باشد. می توان گفت بهترین زمان برای انجام این آزمایش زمان صبح هنگام می باشد. قبل از اینکه این آزمایش را انجام دهید بهتر است در رابطه با داروهای مصرفی با پزشک یا تکنسین آزمایشگاه مربوطه مشورت نمایید. ممکن است برخی از داروها بر روی نتیجه نهایی آزمایش تاثیر منفی گذاشته و باعث شوند نتیجه آزمایش درست نباشد. بعضی از خانم ها در زمان قاعدگی مجبور به انجام آزمایش تیروئید می باشند. می توان گفت در این زمینه هیچ نگرانی وجود ندارد و افراد می توانند در این زمان نیز آزمایش تیروئید خود را به طور معمول انجام دهند. پس به این علت انجام آزمایش خود را تعویق نندازید.

تفسیر آزمایش تیروئید
اگر در آزمایش تیروئید T4 و TSH بالا باشند و طی T3 عددی نرمال را نشان دهد ممکن است افراد با کم کاری خفیف تیروئید مواجه باشند. آزمایش T4 و T3 کم و TSH بالا باشند افراد با کم کاری تیروئید مواجه هستند. زمانی که T3 نرمال و T4 نرمال و TSH کم باشند ممکن است فرد دچار پرکاری خفیف تیروئید باشد. در بعضی مواقع اگر T3 بالا T4 بالا و TSH کم باشد سبب وجود پرکاری تیروئید در بدن افراد می باشد. زمانی افراد باید دچار نگرانی باشند که T4,T3 و TSH کم باشند. در این صورت ممکن است نارسایی غده هیپوفیز و کم کاری تیروئید ثانویه به وجود آمده باشد. اگر T4,T3 و TSH بالا باشند سبب پرکاری تیروئید ثانویه مربوط به غده هیپوفیز می باشد. اگر بعد از انجام آزمایش تمام این سه موارد نرمال باشند عملکرد غده تیروئید نیز نرمال است و هیچ نگرانی در این زمینه نباید داشته باشید.
بهتر است قبل از اینکه تمام این موارد شدت بگیرد افراد آزمایش های مربوطه را داده و به پزشک متخصص غدد مراجعه نمایند.آزمایش چکاپ کامل بدن می تواند به افراد کمک کند تا قبل از بدخیم شدن اوضاع بتوانند از سلامتی خود اطلاع پیدا کرده و در صورت وجود مشکلی بهترین تصمیم را بگیرند.
بیشتر بخوانیم: آزمایش چکاپ کامل بدن شامل چیست؟ لیست کامل آزمایش ها
در نظر داشته باشید انجام آزمایش های دوره ای سبب می شود افراد از وجود مشکلات حاد در بدن خود جلوگیری کنند. امید است با این مقاله توانسته باشید اطلاعات مفیدی در رابطه با انواع هورمون تیروئید و تفسیر این آزمایش به دست آورده باشید.